X

Στο τραπέζι της ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Λευκωσία το ΔΣ της ΕΚΤ. Συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι.

Ant1news



Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων για τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, θα τεθεί σήμερα και αύριο στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, προβλέπει αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται να οριστεί η διάρκεια και το είδος των τίτλων που θα αγοράζει η κάθε Κεντρική Τράπεζα. 

Στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να θέσει στον Πρόεδρο της ΕΚΤ την προοπτική συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως ισχύει και για την Ελλάδα, χρειάζεται θετική αξιολόγηση του προγράμματος της χώρας από τους θεσμούς.

Μέσα σε αυτό το φόντο, έχει προγραμματιστεί στις πέντε το απόγευμα παγκύπριο συλλαλητήριο κατά της πολιτικής λιτότητας. Στο συλλαλητήριο θα παραστούν στελέχη συνδικαλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΛΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος,  δεν θα παραστούν στο αποψινό δείπνο του προέδρου Αναστασιάδη προς τιμή του Μάριο Ντράγκι και των άλλων τραπεζιτών.