X

Η ΤτΕ «κάλυψε» με 700 εκ. την δημοπρασία των έντοκων

Το μερίδιο του λέοντος των 1,14 δις δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ΤτΕ. Απείχαν πλήρως οι ξένοι επενδυτές, "δεμένα τα χέρια" των τραπεζών.

Ant1news

Καλυμμένη αλλά όχι «επιτυχημένη» ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων στην οποία προχώρησε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να τονώσει τα ασθενικά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου έναντι του ΔΝΤ αλλά και οι πληρωμές κατόχων εκδόσεων έντοκων γραμματίων, συνολικού ύψους 4,6 δις ευρώ, που λήγουν μέσα στον μήνα.

Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 875 εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά κάλυψε κατά 1,3 φορές το ζητούμενο ποσό κι ο ΟΔΔΗΧ άντλησε το σύνολο το ποσό που του προσφερόταν ήτοι 1,14 δις ευρώ, ενώ με τις επιπλέον προσφορές τις επόμενες ημέρες το συνολικό ποσό αναμένεται να φθάσει τα 1,4 δις ευρώ.

Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν τσιμπημένο, στο 2,97% από 2,75% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 4 Φεβρουαρίου και 2,3% εκείνης στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Ωστόσο, αν και πλήρως καλυμμένη, η δημοπρασία δεν θεωρείται "επιτυχής" από τους οικονομικούς κύκλους, λόγω της απουσίας, σύμφωνα με πληροφορίες από την δημοπρασία ξένων επενδυτών είτε για να αγοράσουν είτε για να ανανεώσουν έντοκα  που ήδη κατείχαν και έληγαν. Οι ίδες πληροφορίες επιμένουν ότι χρειάστηκε παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία συμμετείχε στην δημοπρασία καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της καθώς κατέβαλε 700 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 1,14 δις που άντλησε το Δημόσιο.

Καθώς υπάρχει περιορισμός από την Ευρωζώνη για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, να συμμετάσχουν με πρόσθετα κεφάλαια στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, το υπόλοιπο ποσό της δημοπρασίας, δηλαδή τα 440 εκατομμύρια ευρώ είτε αφορούν ανανέωση εντόκων γραμματίων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες (δηλαδή αντί να ζητήσουν να πληρωθούν από το Δημόσιο έντοκα που διακρατοούν και λήγουν τις επόμενες ημέρες, αντάλλαξαν τα «χαρτιά» αυτά με έντοκα από την σημερινή δημοπρασία) είτε, σε πολύ μικρό ποσοστό αφορούν αγορά  τους από ιδιώτες αγοράστες.

Πάντως, κορρυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, το απόγευμα έκανε λόγο για "κανονική κάλυψη της έκδοσης ομολόγων, με τα οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,14 δις ευρώ", υποστηρίζοντας παράλληλα ότι "δεν χρειάστηκε να εμπλακεί η ΤτΕ στην δημοπρασία, καθώς συμμετείχαν και ξένοι επενδυτές».

Ωστόσο, άλλες πηγές που εμπλέκονται στην διαδικασία της δημοπράτησης των εντόκων, επιμένουν να υποστηρίζουν ότι χρειάστηκε η παρέμβαση της ΤτΕ για να καλυφθεί η έκδοση.