X

Σύγχυση και σάλος από το έγγραφο για τους μετανάστες

Πολιτικός "σεισμός" από τη διαταγή σχετικά με τους μετανάστες που εισέρχονται παράτυπα στη χώρα ή ήδη βρίσκονται σε κέντρα κράτησης.

Ant1news

Αλαλούμ και οξεία πολιτική κόντρα προκάλεσε η αποκάλυψη εγγράφου με την υπογραφή υποστράτηγου για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα αλλά και όσων βρίσκονται στα κέντρα κράτησης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αφού δήλωσε άγνοια για το σχετικό έγγραφο, το ανακάλεσε, διέταξε ΕΔΕ και ζήτησε παραιτήσεις.

Το έγγραφο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, θα αφεθούν ελεύθεροι ενώ εφεξής όσοι μετανάστες εντοπίζονται στα σύνορα της χώρας, δεν θα συλλαμβάνονται αλλά θα καταγράφονται, θα τους δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Αν ωστόσο, στη συνέχεια εντοπιστούν σε άλλη περιοχή της χώρας θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί δήλωσαν άγνοια για τη συγκεκριμένη διαταγή, ωστόσο ένα άλλο έγγραφο της Διεύθυνσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης «καρφώνει» την αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλόπουλου αναφέροντας ότι σύμβουλος της γνώριζε για την αποστολή της νέας διαταγής.

Μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη και αποστολή του εγγράφου ξέσπασε έντονη πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του χαρακτήρισε «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική την  απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει  τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη» και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ,  «μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα.. 

Στους ίδιους υψηλούς τόνους απάντησε το Μαξίμου κάνοντας λόγο για επικίνδυνη παράσταση του προέδρου της ΝΔ και για «μονταζιέρα της Συγγρού» που διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει.

Σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί τον αρμόδιο Υπουργό πως ψεύδεται και πως με τις τελευταίες του δηλώσεις επιβαρύνει την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, όπως λέει, ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Στην ανακοίνωση της ΝΔ επισημαίνεται πως ο κ. Πανούσης δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και που θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας, για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών  έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες και για το που βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης. Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης επισημαίνει πως την ίδια ώρα η κα Χριστοδουλοπούλου δηλώνει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα δεν θα συλλαμβάνονται.

«Το θέμα της προβοκάτσιας και ποιος κρύβεται από πίσω, είναι θέμα ωρών να αποκαλυφθεί αφού ήδη οι "συνέταιροι" αλληλοκατηγορούνται» επισημαίνει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη ο οποίος τον είχε κατηγορήσει ότι «ψεύδεται» για το έγγραφο για τους παράτυπους μετανάστες.

«Στα όσα ψευδώς συνεχίζει να επικαλείται ο υπουργός δεν χρειάζεται να επανέλθουμε», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας: «Η εξέλιξη της υπόθεσης θα αποδείξει αν ο υπουργός υιοθετεί ή όχι τα περιλαμβανόμενα στο έγγραφο».

Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής εξαπολύει και το Ποτάμι κάνοντας λόγο για εξαγγελίες και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών οι οποίες είναι αλληλοαναιρούμενες και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες.

Για διγλωσσία στην κυβερνητική πολιτική και πρακτική για το μεταναστευτικό ζήτημα κάνει λόγο το ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια και καθαρότητα για το θέμα.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι χωρίς σύγκρουση και ρήξη με τον Κανονισμό του Δουβλίνο, τη Σένγκεν και τις Οδηγίες της, την ΕΕ, δε μπορεί να υπάρξει ούτε προσωρινή φιλολαϊκή ανακούφιση του μεταναστευτικού προβλήματος. 

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κέντρα κράτησης και τις αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει το ΠΑΣΟΚ δια μέσου της Φώφης Γεννηματά, Εισηγήτριας ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.Στην ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζει «αποκρουστικές και ζημιογόνες για τη χώρα» τις προσπάθειες για δημιουργία έντασης μεταξύ των δυο πλευρών του τεχνητού δικομματισμού.