X

Βαρουφάκης: Υπάρχουν εναλλακτικές, αν δεν πάρουμε την δόση

Τι είπε για Μέρκελ που χρησιμοποίησε ξανά την λέξη τρόικα. Από που θα βρεθούν τα λεφτά για το "κόστος" του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

«Έχουμε εναλλακτικό σχέδιο εάν δεν πάρουμε τις τελευταίες δόσεις» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιο είναι αυτό. «Λέμε όχι στο νυν υπέρ πάντων ο αγών για μια δόση» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. 

«Δεν υπάρχει μεθόδευση για τρίτο δάνειο» δήλωσε ο Υπουργός σχολιάζοντας τις αναφορές στην Ευρώπη για την ανάγκη ενός νέου δανείου 30 έως 50 δισ. ευρώ «κάτι το οποίο έχει διαψεύσει και ο Ντάισελμπλουμ». 

«Εμείς θέλουμε να ξεφύγουμε από το δανεισμό αλλά δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός αλλά τρεις», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης  αναφερόμενος στις επενδύσεις, στα πρωτογενή πλεονάσματα, και στις αποπληρωμές του χρέους. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «εμείς καλούμαστε να λύσουμε την εξίσωση». 

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τα 130 χρόνια του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις στο Eurgroup της Δευτέρας και είτε σε αυτό είτε στο επόμενο θα εισέλθουμε σε τροχιά σταθεροποίησης. Ο Υπουργός χαρακτήρισε «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Ευρώπη» την καγκελάριο Μέρκελ εκτιμώντας ότι η αναφορά που έκανε στην τρόικα οφείλεται στη δύναμη της «αδράνειας» (συνήθειας) επειδή χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια αυτή τη λέξη. 

«Εμείς θεωρούμε ότι η τρόικα έχει τελειώσει, γιατί το μνημόνιο έχει τελειώσει», είπε παραδεχόμενος, όμως, ότι η συνάδελφοί του στο Eurogroup χρησιμοποιούν τη λέξη αυτή.

Ο Υπουργός προανήγγειλε περικοπή δαπανών ως ισοδύναμο για το κόστος του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. «Έχουμε ήδη βρει αυτό που ονομάζετε ισοδύναμα από περικοπή δαπανών και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας και στην αναφορά Γιούνκερ σε ισοδύναμα μέτρα για το κόστος που θα έχει το νομοσχέδιο κατά της ανθρωπιστικής κρίσης. 

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές που έχουν μπει σε μια νομική διαδικασία και υπάρχουν εμπλεκόμενοι, αυτές που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον» δήλωσε για τις ιδιωτικοποιήσεις περιγράφοντας ένα πλαίσιο «joint venture» (δηλαδή ΣΔΙΤ) ειδικά στους τομείς που δεν μπορεί να επενδύσει το Δημόσιο. 

Μιλώντας, εξάλλου, από στήθους ενώπιον ενός απαιτητικού κοινού ο Υπουργός έκανε ανάλυση της κρίσης από το 2008 και μετά. «Δεν έχω συνηθίσει να υπόκειμαι στους κανόνες της διπλωματίας αλλά θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω να πορεύομαι όπως πορεύομαι» σχολίασε.

Εστιάζοντας, τέλος, στις επενδύσεις ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να εκπονήσει ένα New Deal με την έκδοση των δικών της ομολόγων.