X

Νέο πρόσωπο «κλειδί» ανάμεσα στους Πυρήνες

Σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή η Αγγελική και ο Ιάσονας, ενώ νέα στοιχεία για τη δράση των κατηγορουμένων βγαίνουν στην επιφάνεια.

Ant1news

Σήμερα απολογείται στον εφέτη ανακριτή η Αγγελική Σπυροπούλου, η οποία φέρεται να είχε το ρόλο του «μεταφορέα» μηνυμάτων και υλικών ανάμεσα στους έγκλειστους και ελεύθερους Πυρήνες, ενώ κρατούσε κεντρικό ρόλο στην ομάδα Ξηρού που σχεδίαζε την επιχείρηση ανατίναξης τοίχου των φυλακών Κορυδαλλού, με σκοπό την απόδραση των Πυρήνων που κρατούνται. Σήμερα απολογείται και ο 39χρονος Ιάσονας, ο οποιός συνελήφθη το περασμένο Σάββατο και φαίνεται πως είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε Πυρήνες και Σέχτα, καθώς και ο εγκέφαλος του σχεδίου δολοφονίας του Χριστόδουλου Ξηρού.

Η 22χρονη συνελήφθη στο πατρικό σπίτι των μελών των Πυρήνων, τα αδέλφια Τσάκαλου, στην Σαλαμίνα. Για το λόγο αυτόν η μητέρα των αδελφών και η σύντροφος του ενός κατηγορούνται για υπόθαλψη εγκληματία. Οι δύο γυναίκες προφυλακίστηκαν για συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η Αγγελική δεν έχει μιλήσει καθόλου από την ημέρα της σύλληψής της.

Παράλληλα, οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής για τη δράση των κατηγορούμενων, αλλά και την εύρεση επιπλέον προσώπων, συνεχίζονται. Στο επίκεντρο το σπίτι του συλληφθέντα «Ιάσονα» και η μυστηριώδης «Ρωξάνη».

Το σπίτι στο Γαλάτσι

Στην κατοικία του «Ιάσονα» στο Γαλάτσι επικεντρώνονται πλέον οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής. Εκεί εικάζεται ότι βρήκε κρησφύγετο ο Χριστόδουλος Ξηρός αφού επέστρεψε στην Αθήνα από την Θεσσαλονίκη, στις αρχές του 2014.

Οι αναφορές που γίνονται στις αποκωδικοποιημένες επιστολές και το δεδομένο ότι ο Ξηρός αποβιβάστηκε από το όχημα συγγενικού του προσώπου σε απόσταση λίγων μέτρων από την οικία του 39χρονου, προκαλούν βάσιμες υποψίες ότι διέμεινε εκεί.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός μεταφέρθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2014 από τη βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα από συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο κατέθεσε: «Στα δεύτερα φανάρια της οδού Αγίας Λαύρας στα Κάτω Πατήσια ο Χριστόδουλος μου είπε να σταθμεύσω σε μια θέση που ήταν κενή, ακριβώς μπροστά στο φανάρι, όπως και έκανα σβήνοντας τη μηχανή. Τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός μού είπε επί λέξει: "Περίμενε εδώ να ντυθώ κι έρχομαι". Εγώ τότε τον ρώτησα πού θα ντυθεί και εκείνος μου απάντησε: "Να μη σε νοιάζει". Ακολούθως άνοιξε την πόρτα και έφυγε με γρήγορο βάδισμα προς έναν σκοτεινό δρόμο που βρισκόταν δεξιά μας, ακριβώς στο ύψος του σηματοδότη».

Βάσει αυτής της κατάθεσης, σύμφωνα με το Βήμα, και μαζί με άλλα ευρήματα που προέκυψαν από τις έρευνες, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι προορισμός του Χριστόδουλου Ξηρού ήταν η κατοικία της οδού Κύκνου, χωρίς να αποκλείεται ότι στο συγκεκριμένο σπίτι βιντεοσκοπήθηκε το μανιφέστο του Ξηρού, λίγες μέρες αργότερα.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στις επιστολές, ο «Ιάσονας» με το λευκό ποινικό μητρώο,  περιέθαλψε τότε τον «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη, όμως όταν αργότερα συγκρούστηκε μαζί του ενεργοποίησε το σχέδιο δολοφονίας του.

Από τις ηλεκτρονικές επιστολές του 39χρονου, έκτασης περίπου 5.500 σελίδων, εξάγονται σοβαρές ενδείξεις ότι το άτομο αυτό είχε κεντρικό ρόλο στη δράση της Σέχτας Επαναστατών την περίοδο 2009- 2010.

Επιπλέον, επιχειρείται να σπάσουν οι κωδικοί εισόδου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του καθηγητή Πληροφορικής και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχουν προκηρύξεις ή άλλα στοιχεία δράσης της Σέχτας ή άλλων ένοπλων ομάδων.

Οι αξιωματικοί ωστόσο, αναφέρουν ότι «αυτή η αποκρυπτογράφηση και οι σχετικές αναφορές σε επιστολές δεν μπορεί να αποτελέσουν ακλόνητο στοιχείο για την αναφερόμενη εμπλοκή του στην ένοπλη οργάνωση. Γι' αυτό και αναζητούμε στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του, όπου όμως υπάρχει δυσκολία πρόσβασης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό το σενάριό μας. Εξάλλου τα συγκριτικά στοιχεία που έχουμε από τη "Σέχτα" είναι ελάχιστα», αναφέρει το Βήμα.

Προς αναζήτηση της «Ρωξάνης»

Την ίδια ώρα, το άλλο πρόσωπο που έρχεται στο προσκήνιο είναι η μυστηριώδης «Ρωξάνη». Άτομο που φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περίθαλψη του Ξηρού, αλλά κυρίως στο σχέδιο «Γοργοπόταμος».

Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, όμως υπάρχει συχνή αναφορά της στις επιστολές των Πυρήνων. Φέρεται να είχε συνεργασία με τον «Ιάσονα» και εμπειρία στην ένοπλη δράση. Αυτό που εντυπωσιάζει, αλλά ταυτόχρονα θεωρείται παραπλανητικό είναι οι αναφορές ότι πρόκειται για άτομο «μη ελληνικής καταγωγής».