X

Το βλέμμα στο Eurogroup μετά τις αποφάσεις Ντράγκι

Σε τεντωμένο σχοινί η ρευστότητα μετά τις αποφάσεις Ντράγκι.

Ant1news

Χρόνο  στην Ελλάδα να αποδείξει ότι θα στηρίξει τις δεσμεύσεις της δίνει η χθεσινή «σκληρή» απόφαση του Μάριο Ντράγκι, η οποία ταυτόχρονα βγάζει εκτός πλάνου την χρεοκοπία για τον μήνα Μάρτιο. Επιπλέον, βαστά την Αθήνα στο περιθώριο των μηχανισμών χρηματοδότησης των κρατών μελών.

Η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε χθες κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, βάσει της απόφασης τις ΕΚΤ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της, κ.Ντράγκι έκανε σαφές ότι η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη να συναινέσει σε αύξηση των εντόκων γραμματίων που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά των ελληνικών τραπεζών, όπως επίσης και στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την παροχή ρευστότητας.

«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι ισχύουν οι όροι, και αυτοί είναι ότι πρέπει να αρχίσει τάχιστα η διαδικασία που να υποδηλώνει επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», αποσαφήνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 αναγνώρισε  πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.

«Η συμφωνία που πετύχαμε είναι η βάση προς τα μπροστά», είπε σχετικά και συμπλήρωσε ότι την Δευτέρα ο Γιάνης Βαρουφάκης θα πάει στο Eurogroup με επεξεργασμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

«Πετύχαμε μία συμφωνία, η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε «τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να βασιστεί στην ΕΚΤ ώστε να αυξήσει το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων, γιατί η ΕΚΤ στηρίζει τη λειτουργία της σε κανόνες και δεν είναι πολιτικό όργανο, και της απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες να χρηματοδοτεί άμεσα ή έμμεσα τα κράτη», είπε ο κ. Ντράγκι.

Επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει με 100 δις ευρώ τις ελληνικές τράπεζες και όπως υπογράμμισε ο κ.Ντράγκι,  «για την ακρίβεια, έχει διπλασιάσει τον δανεισμό από τα 50 στα 100 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο δανεισμός της Ελλάδας αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. «Οπότε, υπό αυτή την έννοια, κάποιος μπορεί να πει ότι η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά είναι επίσης και η κεντρική τράπεζα των άλλων χωρών και είναι ένας θεσμικός οργανισμός που βασίζεται σε κανόνες».

Η ΕΚΤ παρόλο που δεν άνοιξε την «κάνουλα» της ρευστότητας, έδωσε έγκριση για επιπλέον 500 εκατ. ευρώ μέσω ELA. Ήδη, υπάρχουν αδιάθετα 2,5 δις ευρώ από προηγούμενες εγκρίσεις, τα οποία παρέμειναν αδιάθετα επειδή οι εκροές των καταθέσεων ήταν μικρότερες από το αναμενόμενο. Συνεπώς διαμορφώνεται ένα «μαξιλάρι»  3 δις ευρώ, μαζί με τα χθεσινά 500 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που τα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση μαζί με αυτό το μαξιλάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των διαθέσιμων των δημοσίων φορέων, ύψους 3 δις ευρώ, τα οποία είναι κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες, για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Αν δεν υπήρχε ο αχρησιμοποίητος ELA για να καλύψει την «τρύπα» οι καταθέσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να αποσυρθούν.

Επιπλέον 250 εκατ. ευρώ έχει πάρει η κυβέρνηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ακόμα 114 εκατ. ευρώ από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τα οποία βρίσκονταν κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες για να γίνουν ρέπος (να τα δανειστεί βραχυχρόνια) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Επιπλέον μέσω αυτής της διαδικασίας πιέζονται οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων φορέων να δανείσουν τα αποθεματικά τους στο Δημόσιο. Κίνηση που μέχρι τώρα, οι περισσότερες διοικήσεις, αρνούνται να κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν το Δημόσιο δεν μπορέσει να καλύψει μέρος αυτών των αποθεματικών, δεν θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες του Μαρτίου, καθώς το ταμειακό έλλειμμα υπολογίζεται σε περίπου 1 δις ευρώ.

Συνεπώς, η ΕΚΤ δεν «βγάζει την Ελλάδα από την πρίζα», αλλά της δίνει εμμέσως τη ρευστότητα να «βγάλει» αυτόν το μήνα. Το αν θα εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο η Αθήνα είναι κάτι που θα φανεί άμεσα.