X

Έρευνα για Έλληνες «μπαταχτσήδες» με καταθέσεις στο εξωτερικό

Στο Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος διαβιβάστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας, στοιχεία για ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια.

Ant1news

Έρευνα για επιχειρηματίες τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές για φοροδιαφυγή και παράλληλα έχουν «κόκκινα» δάνεια σε ελληνικές τράπεζες διενεργεί το Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκου Παρασκευόπουλου, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από αίτημα που είχε απευθύνει στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πρώην Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, όταν κινούμενος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη διαφάνεια, ζήτησε να πληροφορηθεί ποιοι πήραν τα δάνεια αυτά (ύψους 23 δισ. ευρώ), ποιοι τα χορήγησαν, με ποιες εγγυήσεις, σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονταν τότε και σε ποια σήμερα και ζητούσε επίσης να διερευνηθεί αν εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που διερευνώνται από τις Αρχές (λίστες Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, λίστα με τις off shore κλπ).

Επίσης, στο έγγραφο του υπουργού επιβεβαιώνονται οι πολύ αργοί ρυθμοί με τους οποίους διενεργούνται οι έρευνες για την «λίστα Λαγκάρντ».

Συγκεκριμένα, έως σήμερα το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει 32 εκθέσεις ελέγχου που αφορούν πρόσωπα αναφερόμενα στην εν λόγω λίστα των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί. Επίσης έχουν υποβληθεί και 163 ηλεκτρονικά αρχεία, αναφερομένων στην ίδια λίστα φυσικών και νομικών προσώπων. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν εκδοθεί ταυτάριθμες κατεπείγουσες εισαγγελικές παραγγελίες προς τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ολοκληρωθεί οι 30 ενώ οι λοιπές βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Μάιο του 2015.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση του κ. Νίκου Νικολόπουλου.