X

Πίεση των εταίρων για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

“Εν τάχει” η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρονται να ζήτησαν «να υπάρξει πρόοδος».

Ant1news

Σύντομη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες συνεχίστηκε για άλλα θέματα.

Το Ρόιτερς επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ αναφέρει ότι οι υπουργοί φέρονται να ζήτησαν «να υπάρξει πρόοδος» από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο εάν στο τέλος της συνεδρίασης θα υπάρξει αναφορά για την χώρα μας στην κοινή ανακοίνωση.

Πάντως και ‘Ελληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, η οποία διήρκησε περίπου 90 λεπτά.

Ωστόσο, σαφή μηνύματα για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος έστειλαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  από τις Βρυξέλλες, προσερχόμενοι στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Περισσότερες λεπτομέρειες στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ζήτησαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιέρ Μοσκοβισί σε κατ' ιδίαν συναντήση πριν την έναρξη του Eurogroup.

Πάντως, ενώ δεν υπάρχουν προσδοκίες για κάποια συμφωνία για την Ελλάδα στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση, τόνιζαν πως το συγκεκριμένο όργανο πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Κατά συνέπεια το ζητούμενο είναι η πολιτική πρόοδος και όχι οι τεχνικές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης την ώρα που είναι έτοιμες να παρουσιαστούν κι άλλες στα αρμόδια τεχνικά κλιμάκια.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε ότι «χάνουμε πολύ χρόνο. Οι συζητήσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου γρήγορα». «Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα περαιτέρω εάν συνεχίσουν στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά ερωτηθείς εάν η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει.



Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων.  

Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα». Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.

Πάντως, κοινοτικές πηγές προέβλεπαν ότι πιθανόν το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα στο να γίνονται στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και σε περίπτωση που χρειαστεί η αποστολή κάποιων τεχνοκρατών στην Αθήνα, αυτό θα γίνεται μεμονωμένα και θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος, δήλωσε ότι «πρέπει να ακούσουμε τον Βαρουφάκη, στη συνέχεια να ακούσουμε την τρόικα και μετά να στρωθούμε στην δουλειά». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τεχνικές εργασίες θα έπρεπε να έχουν ήδη αρχίσει, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά, ενώ υπογράμμισε και αυτός ότι δεν αναμένει καμία σημαντική απόφαση σήμερα για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, φωτιές άναψε η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και όχι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα ηγηθεί στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνηση με τους δανειστές και τους θεσμούς. 

Άμεση ήταν η απάντηση του Γιάννη Δραγασάκη με δελτίο Τύπου που εξέδωσε στο οποίο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και ότι την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, τόνισε ότι πρέπει ακόμη να γίνει πολύ δουλειά σε τεχνικό επίπεδο, και ότι αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η πρακτική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια δήλωσε πως είναι καλό σημάδι ότι η Ελλάδα θέλει να προχωρήσει τις συνομιλίες, αλλά δεν έχουν κάνει αρκετά. «Έχω την άποψη ότι πρέπει να μιλάμε περισσότερο και να αρχίσουμε να δουλεύουμε περισσότερο».

 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, δήλωσε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν, θα πρέπει να επιταχύνουν», ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα έχει κάποιες συναντήσεις, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό με ποιους θα συναντηθεί.