X

Δηλώστε «μαύρα» εισοδήματα με «light» φόρο

Μία δεύτερη ευκαιρία για τους «ξεχασιάρηδες» δίνει η Κυβέρνηση και έτσι θα μπορούν να αποκαλύψουν στην εφορία εισοδήματα που δεν είχαν φορολογηθεί.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την Κυβέρνηση, γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης ανά μία πενταετία. Πάντως, είναι αντίστοιχο της περαίωσης και όποιος ενταχθεί και δηλώσει τα «μαύρα» εισοδήματά του, δεν θα έχει κανένα πρόστιμο.

Έτσι, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι προσφέρεται μία περαίωση χωρίς πρόστιμα σε όσους δεν δήλωναν τα εισοδήματά τους στην εφορία, μέσα στην κρίση (2009 ως το 2014). Όμως δεν αποκλείεται η ρύθμιση να επεκταθεί και πέραν της πενταετίας.

Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο φιλοδοξούν, ότι όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και είναι «μαύρα», θα τα επαναπατρίσουν και θα πληρώσουν έναν φόρο, που οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι πέριξ του 20%, ενώ οι διορθωτικές ή εκπρόθεσμες δηλώσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι το καλοκαίρι, για να εισπραχθούν άμεσα χρήματα από φόρους μέσα στο 2015, αλλά θα μπορούν πιθανότατα να ενταχθούν και στις 100 δόσεις, με τα πλεονεκτήματα των μπόνους για πρόωρη ή μερική εξόφληση.

Το μέτρο έχει στόχο να δηλώσουν τα εισοδήματά τους και όσοι τα έβγαλαν στο εξωτερικό, έστω και αν δεν τα φέρουν πίσω στην Ελλάδα. Αν τα λεφτά δεν δηλωθούν, οι αρχές μπορούν να κατασχέσουν το 40%-100% των ποσών, σαν προϊόν φοροδιαφυγής που θεωρείται πλέον νομικά κακούργημα.

Και λοταρία με τις αποδείξεις που μαζεύουμε

Το σχέδιο αντικατάστασης της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων που ισχύει έως σήμερα, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα αντικατασταθεί με κίνητρα συλλογής αποδείξεων στη βάση λοταρίας.

Οι φορολογούμενοι ζητούν τις αποδείξεις και ανάλογα με τον αριθμό της απόδειξης σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται κλήρωση με χρηματικά κυρίως έπαθλα. Το μέτρο φαίνεται να προκρίνεται και από τη νέα κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λοταρία ήταν πρόταση και της προηγούμενης κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία, την Μάλτα και την Σλοβακία με τα πρόσθετα έσοδα στην περίπτωση της Πορτογαλίας να φθάνουν τα 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.