X

Βαρουφάκης: Δε θα μπαινοβγαίνει η τρόικα στα υπουργεία

Τέρμα τα παιχνίδια εξουσίας της τρόικας, διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που αποτίμησε θετικά τις εξελίξεις στο Eurogroup.

Ant1news

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε πως η Αθήνα έχει παρουσιάσει ήδη ένα σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Όπως τόνισε, πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Ξεκαθαρίζοντας πως ο ρόλος της τρόικας, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, έχει τελειώσει οριστικά, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα παρέχει στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και επιβεβαίωσε πως την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες.

Όσον αφορά στο σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του περί δημοψηφίσματος, διευκρίνισε πως οφείλεται σε κακή δημοσιογραφική δεοντολογία. Όπως είπε, απάντησε σε μία υποθετική ερώτηση «τι θα κάνατε εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνηθούν κάθε μία από τις προτάσεις σας;». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, φυσικά. Η Corriere della Sera διαστρέβλωσε όμως τη δήλωση στον τίτλο, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup  συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ερωτώμενος για τη δυσφορία που φέρεται να του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση ο κ. Βαρουφάκης ήταν κατηγορηματικός. Ο κ. Σόιμπλε δε μου έχει επιτεθεί ποτέ και κάτι τέτοιο δεν έγινε ούτε σήμερα, με ρώτησε για να λάβει περισσότερες πληροφορίες και εγώ του έδωσα μία απάντηση.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως το νομοσχέδιο για την καταπολέμησή της δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στον προϋπολογισμό, όπως έχει δεσμευτεί άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση.

Δεν έχουμε καμία όρεξη να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, συνέχισε. Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση δε θα ζητάει άδεια πριν κάνει οτιδήποτε, πρόσθεσε. Θα κρατάμε ενήμερους τους θεσμούς για τα πάντα, αλλά θα νομοθετούμε με γνώμονα το ελληνικό συμφέρον.

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες περί ανάληψης της διαπραγμάτευσης στο εξής από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη: