X

Αρχίζουν οι τεχνικές συζητήσεις από αύριο

Σαφές μήνυμα Ντάισελμπλουμ ότι «δεν υπάρχει περισσότερος χρόνος να χαθεί». Θετικό κρίνει το αποτέλεσμα του Eurogroup η κυβέρνηση.

Ant1news

Από αύριο Τετάρτη αρχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) στις Βρυξέλλες και τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Μετά το χθεσινό Eurogroup, όπου  αποφασίστηκε η έναρξη των συζητήσεων ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ έστειλε σαφές μήνυμα ότι «δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν και θα αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

Ο κ. Ντάισλεμπλουμ ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση είναι μέσα από παράλληλες συζητήσεις στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες ώστε από την Αθήνα να αποστέλλονται τα απαραίτητα στοιχεία και συγχρόνως να προχωράει και η συζήτηση με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες.

 Η ελληνική κυβέρνηση κρίνει θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, αποτιμώντας θετικά τις εξελίξεις στο Eurogroup, ανέφερε ότι ο ρόλος της τρόικας, όπως τον ξέραμε σήμερα έχει τελειώσει και διαβεβαίωσε πως  η Ελλάδα θα παρέχει στους θεσμούς όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται.

Ωστόσο, από την πλευρά των εταίρων είναι σαφές ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν χωρίς αλλαγές τον τρόπο λειτουργίας τους και μάλιστα οι ίδιοι επικεφαλής θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση. 

Για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες εβδομάδες ο Γερούν Ντάισελμλπλουμ είπε ότι το Eurogroup δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για το πώς θα λυθεί. Ωστόσο, ήταν σαφής ότι για οποιαδήποτε εκταμίευση θα χρειαστεί πρώτα εφαρμογή των δεσμεύσεων και τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την εκταμίευση πρόωρων δόσεων χωρίς εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Π. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η λήψη μέτρων που έχει δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση από τον προηγούμενο μήνα και να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις θα γίνουν πραγματικότητα.

 «Αυτό χρειάζεται πολύ τεχνική δουλειά και επικοινωνία με τους θεσμούς, καθώς η πρόοδος πρέπει να σημειωθεί άμεσα», τόνισε ο επίτροπος .

Σε ο, τι αφροά το θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης ειπε πως «από τη στιγμή που οι εταίροι δεν έχουν αρνηθεί την κάθε μία από τις ελληνικές προτάσεις, προφανώς δεν τίθεται θέμα».