X

Άντληση 1,3 δις από τρίμηνα έντοκα με τσιμπημένο επιτόκιο

Το σύνολο του ποσού που προσφέρθηκε στην δημοπρασία άντλησε ο ΟΔΔΗΧ. Η χώρα πρέπει να πληρώσει δόσεις δανείων σχεδόν 2 δις την Παρασκευή.

Ant1news

Το σύνολο των ποσών που του προσφέρθηκε στην δημοπρασία τρίμηνων έντοκων γραμματίων άντλησε ο ΟΔΔΗΧ, δεδομένης της τεράστιας ανάγκης του Δημοσίου για τόνωση της ρευστότητας του, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές, τρέχουσες, δανειακές υποχρεώσεις του.

Το Δημόσιο, ξεπερνώντας τον σημερινό σκόπελο για την διασφάλιση «ζεστού χρήματος», άντλησε επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του ζητούμενου 1 δις ευρώ, απορροφώντας το σύνολο των προσφορών.

Σε μεγάλο ποσοστό πάντως, η δημοπρασία καλύφθηκε από ανανέωση γραμματίων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες αντί να πληρωθούν έντοκα που λήγουν την Παρασκευή αντάλλαξαν τους παλαιούς τίτλους με «χαρτιά» από την σημερινή δημοπρασία.

Αναλυτικότερα, το Δημόσιο ζητούσε 1 δις ευρώ μέσω της έκδοσης έντοκων τρίμηνων γραμματίων.

Το προσφερόμενο ποσό έφθασε τα 1,3 δις ευρώ (κάλυψη 1,3 φορές), το οποίο έκανε αποδεκτό στο σύνολο του ο ΟΔΔΗΧ, με τσιμπημένο επιτόκιο 2,7% έναντι 2,5% της αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας στις 11 Φεβρουαρίου.

Την Παρασκευή το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει 1,6 δις ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν, καθώς και την δεύτερη απο τις τέσσερις δόσεις του Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ.