X

Οι κωδικοί ασφαλείας και η «απόδραση» από το Κορυδαλλό

Το επισκεπτήριο παγίδα, οι κωδικοί του θυρωρείου, η εξουδετέρωση των φυλάκων και η βόμβα των 148 κιλών στη κινηματογραφική απόδραση.

Ant1news

Η «αποκρυπτογράφηση» των κωδικοποιημένων ηλεκτρονικών επιστολών που αντάλλασαν μεταξύ τους η Αγγελική Σπυροπούλου, ο «Ιάσονας», ο Ξηρός και οι έγκλειστοι «Πυρήνες», ρίχνουν φως στο σχέδιο απόδρασης μετά την επίθεση που θα γινόταν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Με την φράση «ο δράκος γέμισε» που έγραφε η Αγγελικά, ενημέρωνε τους συνεργούς της ότι η βόμβα που είχε κατασκευαστεί και χωρούσε 148 κιλά εκρηκτικής ύλης ήταν έτοιμη να φορτωθεί στο κλειστό φορτηγάκι.

Το όχημα που θα χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», θα ήταν μια παραλλαγή αυτοκινήτου σεκιούριτι αλλά χάλασε και η Αγγελική βρήκε την εναλλακτική λύση.

Θα χρησιμοποιούσαν ένα τζιπ στο οποίο η Αγγελική θα παρίστανε τη μαμά, η οποία βέβαια κάτω από τη κουβέρτα θα είχε αντί για μωρό ένα καλάσνικοφ και ο Γιώργος θα έκανε το μπαμπά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκάλυψη ότι οι «Πυρήνες» γνώριζαν τους κωδικούς που θα έπρεπε να πληκτρολογήσουν προκειμένου να βγουν από το θυρωρείο των Κορυδαλλών και να κατευθυνθούν στο τμήμα του μαντρότοιχου που σχεδίαζαν να ανατινάξουν.

Η απόδραση είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Ιανουαρίου, μια μόλις ημέρα μετά τη σύλληψη του Ξηρού. Εκείνη τη μέρα μέλη των «Πυρήνων» θα είχαν επισκεπτήριο και σχεδίαζαν με πιστόλι ομοίωμα να ακινητοποιήσουν το μοναδικό υπάλληλο και να φτάσουν μέχρι τον μαντρότοιχο.

Η Αγγελική σε συνομιλία της με  ηγετικό στέλεχος των «Πυρήνων», ενημέρωνε ότι είχε κάνει ήδη κατόπτευση του χώρου και ο φύλακας που θα βρισκόταν κοντά στο σημείο της έκρηξης θα εξουδετερωνόταν άμεσα.

Απ΄ότι προκύπτει από τις σημειώσεις είχε προβλεφθεί και το ενδεχόμενο η έκρηξη να μην έριχνε τον τοίχο, τότε θα επιστρατεύονταν τα μπαζούκας τα καλάσνικοφ και οι χειροβομβίδες, ενώ είχε προβλεφθεί μέχρι και η σειρά εξόδου των φυλακισμένων.