X

Δεν αποκλείει το διπλό νόμισμα ο νομπελίστας Χρ. Πισσαρίδης

Για διπλό νόμισμα στην Ελλάδα κάνει λόγο ο  νομπελίστας οικονομολόγος Χ. Πισσαρίδης, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές.

Ant1news

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί η λύση του διπλού νομίσματος στην  Ελλάδα ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης. Ωστόσο, όπως ανέφερε στη ΝΕΡΙΤ, αυτό μπορεί να αποφευχθεί, αν ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους εταίρους.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, η λύση αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε περίπτωση που το Δημόσιο επιδείξει αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Θα μπορούσε, δηλαδή, εναλλακτικά, να καταβάλει τα οφειλόμενα σε μορφή ομολόγων τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά, κι έτσι αυτό αποτελεί την αρχή ενός νομίσματος.

Ο Νομπελίστας οικονομολόγος πάντως θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στο «όχι» στη λιτότητα αλλά παράλληλα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Κατά τον ίδιο η πολιτική που ασκούν Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα μπορέσει να καθοδηγήσει την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια. Όπως είπε «θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία ή η Ιταλία ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική. Εκτός εάν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική.

Σε ο,τι αφορά την κόντρα Σόιμπλε- Βαρουφάκη ο κ. Πισσαρίδης σχολίασε ότι ο τρόπος που γίνεται η αντιπαράθεση δεν βοηθάει την Ευρώπη, γιατί γίνεται με όρους «η χώρα μου, η χώρα σου, οι ψηφοφόροι μου, οι ψηφοφόροι σου» και κατέληξε λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας».