X

Αναχωρούν τα κλιμάκια των θεσμών από την Αθήνα;

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πότε θα αποχωρήσουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών από την Αθήνα.

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Σύγχυση επικρατεί για το εάν θα αναχωρήσουν τελικά τις επόμενες ώρες τα τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα. Αρχικά κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών διέρρευσαν ότι οι εμπειρογνώμονες των δανειστών πήραν στοιχεία που ήθελαν από τους ομόβαθμους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και πως αποχωρούν σήμερα το βράδυ από την Αθήνα, ωστόσο αργότερα στελέχη των θεσμών ανέτρεψαν αυτή την εικόνα.

Τα στελέχη αυτά έλεγαν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η δουλειά τους και πως ούτε υπήρχε σχεδιασμός να αναχωρήσουν από την Αθήνα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα περιμένουν κι άλλα κλιμάκια. Κατόπιν στέλεχη του ΥΠΟΙΚ, προσπαθώντας να ανασκευάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, τόνιζαν πως τα κλιμάκια θα έφευγαν απόψε εφόσον τελείωναν τη δουλειά τους.

Τα τεχνικά κλιμάκια θεωρητικά έπιασαν δουλειά χθες στην Αθήνα, χωρίς να γίνει γνωστό επίσημα, πότε και σε ποιο χώρο συναντήθηκαν με τους ομόβαθμους τους υπηρεσιακούς του υπουργείου Οικονομικών.

Η αποστολή των εμπειρογνωμόνων των δανειστών, η οποία αριθμεί σε αυτήν την φάση γύρω στα 15 άτομα, έχει καταλύσει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο οποίο μετέβησαν το πρωί στελέχη κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αρχίσουν οι μεταξύ τους επαφές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την επόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα αναμένονται άλλα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με το έργο να εξετάσουν, από κοινού με την Αθήνα, τα στοιχεία για τις τράπεζες και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν έχει ωστόσο προγραμματιστεί συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης των κλιμακίων αυτών.

Πάντως, οι ουσιαστικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στα μέλη του κλιμακίου και τους Έλληνες ομόλογούς τους είχαν ως βασικό αντικείμενο το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό του 2015.

Από το αποτέλεσμα της συζήτησης θα εξαρτηθεί αν θα απαιτηθούν νέα, διορθωτικά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.