X

Έκτακτη ρύθμιση χρεών: Όσα δίνεις, άλλα τόσα σβήνεις…

Ρύθμιση-εξπρές που θα λήξει σε δύο εβδομάδες. Αναλυτικά παραδείγματα για τα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι.

Ant1news

 

Η ανάγκη για έσοδα, που έχουν χτυπήσει «κόκκινο», ανάγκασε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που κατέθεσε χθες τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, να καταθέσει και νέα χαριστική ρύθμιση για την εξόφληση χρεών έως και τις 27 Μαρτίου, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του τρέχοντος μηνός.

Έτσι, μετά τη γενική ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις και δυο φάσεις, τον Απρίλιο και το Μάιο, κατατέθηκε χθες τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση  της ανθρωπιστικής κρίσης, για την οργάνωση της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις», με την οποία προβλέπει ακόμη και την πλήρης διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων.

Ειδικότερα, με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα σε όσους έχουν χρέη προς το δημόσιο να γλυτώσουν από το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων που τους έχουν επιβληθεί, εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ το κεφάλαιο που χρωστούν ή να διαγράψουν προσαυξήσεις και πρόστιμα σε ποσοστό ανάλογο της οφειλής που αποπληρώνουν.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν κάποιος με συνολικό χρέος 3.000 ευρώ -εκ των οποίων τα 1.000 € είναι το κεφάλαιο και οι υπόλοιπες 2.000 € οι προσαυξήσεις- σπεύσει έως τις 27 του τρέχοντος μηνός και καταβάλλει στην Εφορία τα 1.000 € του κεφαλαίου, θα γλυτώσει από τις προσαυξήσεις, αφού οι 2.000 € θα διαγραφούν.

Εάν στο ανωτέρω παράδειγμα ο υπόχρεος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο του κεφαλαίου, αλλά το 50% αυτού δηλαδή τα 500 €, τότε η Εφορία θα διαγράφει και το 50% των προσαυξήσεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα 1.000 €. Επομένως η οφειλή που θα απομένει θα ανέρχεται συνολικά στα 1.500 €, εκ των οποίων τα 500 € θα είναι το κεφάλαιο, ενώ τα 1.000 € οι προσαυξήσεις, το σύνολο των οποίων θα υπαχθεί στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, χωρίς όμως να απολαμβάνει επιπρόσθετα και τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπονται σε αυτήν, δηλαδή δεν θα έχει πρόσθετη μείωση προσαυξήσεων σε όσες δόσεις κι αν αποφασίσει ότι θέλει να εξοφλήσει το χρέος του.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 8.000 €, εκ των οποίων τα 3.000 € είναι η αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα 5.000€ είναι οι προσαυξήσεις, θα έχει τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες:

  • Να πληρώσει εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής, δηλαδή όλο το «κεφάλαιο» των 3.000 €, και να γλιτώσει από το σύνολο των προσαυξήσεων, δηλαδή να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου ποσού των 5.000 €.
  • Να πληρώσει οποιοδήποτε ποσό «έναντι» της αρχικής οφειλής και να τύχει αυτόματα μιας έκπτωσης επί των προσαυξήσεων Π.χ. εάν ο φορολογούμενος εξοφλήσει από το ποσό της αρχικής οφειλής των 3.000 €, ένα ποσό 1.000 €, το οποίο αντιστοιχεί στο 33% της αρχικής οφειλής, θα γλιτώσει κι από το 33% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων, δηλαδή θα απαλλαγεί από την πληρωμή 1.650 € (τα οποία αντιστοιχούν στο 33% του ποσού των 5.000 € που είναι οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα).

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι μικροί οφειλέτες, με δεδομένο ότι συνολικό χρέος έως και 3.000 € έχουν 3,5 εκατ. πολίτες, αφού η διαγραφή των προσαυξήσεων θα γίνεται σε αναλογία με την πληρωμή της αρχικής οφειλής.