X

Μένουν στην Αθήνα τα κλιμάκια - «Παγώνουν» προεκλογικές εξαγγελίες

Επί τάπητος δημοσιονομικό κένό και τα μέτρα κάλυψης του. ΤΙ είπε ο Υπουργός Οικονομικών για την "αναβολή" κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Ant1news

Στην Αθήνα μέχρι νεωτέρας παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια, οι εκπρόσωποι των δανειστών που μαζί με τους τεχνοκράτες των ελληνικών υπουργείων συνιστούν την ομάδα επαφής εταίρων-Κυβέρνησης επί ελληνικού εδάφους, συνιστώντας ένα άτυπο «Athens Group» στο πρότυπο του ανώτερου επιπέδου «Brussels Group».

Μετά την λύση των συγχύσεων τόσο για το σε ποιο ξενοδοχείο συναντώνται όσο κυρίως για το αν τελικώς θα έφευγε από την Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής, η πρώτη αποστολή των περίπου 15 εμπειρογνωμόνων από ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ και Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, κάνει σήμερα μια πρώτη αξιολόγηση των στοιχείων που παραδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές και αφορούν κυρίως την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, της συλλογής των δημοσίων εσόδων (που εμφάνιζαν υστέρηση σχεδόν 1 δις ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου) καθώς και την κατάσταση των δεικτών της πραγματικής οικονομίας.

Πρώτος στόχος του αποκαλούμενου «Athens Group» είναι να κατορθώσει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και σε προτάσεις για τα διαρθρωτικά και άλλα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα». Βέβαια, τις τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα τις λάβει το «Brussels Group», στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, ενώ η Ελλάδα  εκπροσωπείται από τον ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί η αποστολή των τεχνοκρατών στην Αθήνα, καθώς αναμένονται νέα κλιμάκια με εξειδίκευση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ωστόσο, τόσο η ανταλλαγή πληροφοριών, στοιχείων και εκτιμήσεων στην Αθήνα όσο κυρίως οι αποφάσεις που αναμένονται μετά την διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες γίνεται με φόντο και προφανώς προϋπόθεση το «πάγωμα» προεκλογικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης, όπως προανήγγειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, από το Οικονομικό Φόρουμ στο Κόμο.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα του για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές νωρίτερα από τις 20 Απριλίου, οπότε συμπληρώνεται το όριο του διμήνου από την απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές  υποχρεώσεις της και πως δεν έψαχνε για στήριξη εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη στο Κόμο της Ιταλίας, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης αναφέρει: «Ο αυτάρεσκος υπουργός Οικονομικών, βγάζοντας selfie στην λίμνη του Κόμο ομολογεί το πάγωμα του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοινώνει το σχέδιο της κυβέρνησης Τσίπρα για τον πλήρη αποδεκατισμό της μεσαίας τάξης, της μεσαίας τάξης των άνω των 700 ευρώ μηνιαίου εισοδήματος!!!».