X

Νησιά Βανουάτου: Δραματική έκκληση για βοήθεια μετά τον τυφώνα

Επείγουσα βοήθεια ζήτησε ο πρόεδρος των νησιών Βανουάτου μετά το σαρωτικό χτύπημα του τυφώνα που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ant1news



Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε σήμερα στη διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος των νησιών Βανουάτου, έπειτα από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο τροπικός κυκλώνας Παμ, που χτύπησε με απίστευτη σφοδρότητα την περιοχή. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι νεκροί είναι δεκάδες και οι ζημιές ανυπολόγιστες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 44 νεκρούς μόνο σε μία επαρχία, ενώ οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για σκηνές «Αποκάλυψης» ή «βομβαρδισμού». Κατεστραμμένα σπίτια, πεσμένα δέντρα και δρόμοι αποκλεισμένοι από συντρίμμια είναι η εικόνα που περιγράφεται μετά το πέρασμα του κυκλώνα Παμ, οι άνεμοι του οποίου έφθαναν τα 340 χλμ. την ώρα.

«Απευθύνω έκκληση, εξ ονόματος της κυβέρνησης και του λαού του Βανουάτου, στη διεθνή κοινότητα να μας τείνει το χέρι μετά τις καταστροφές που μας έπληξαν», είπε ο Μπόλντουιν Λονσντέιλ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε μια εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών στο Σεντάι της Ιαπωνίας. «Αγαπητοί συνάδελφοι (...) έχουμε βιώσει όλοι μας την εμπειρία μιας καταστροφής κάποια στιγμή. Σήμερα, απευθύνουμε έκκληση να μας βοηθήσετε», ανέφερε ο Λονσντέιλ, απευθυνόμενος σε άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF της Νέας Ζηλανδίας, Βίβιεν Μάινταμπορν, σημείωσε σε μια ανακοίνωσή της ότι «οι πρώτες πληροφορίες καταδεικνύουν ότι αυτή η φυσική καταστροφή ενδέχεται να είναι μια από τις χειρότερες στην ιστορία του Ειρηνικού».

Οργανώσεις αρωγής προσπαθούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες και ετοιμάζονται να στείλουν ομάδες στο Βανουάτου, ένα αρχιπέλαγος 270.000 κατοίκων στο κυριότερο νησί του οποίου ζουν πάνω από 65.000 άνθρωποι.



Μια πρώην ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει την Κυριακή στα νησιά Βανουάτου για να αποτιμήσει τις ανάγκες μετά την καταστροφή και να συντονίσει την αποστολή βοήθειας, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις ελπίζουν ότι από την Κυριακή θα αρχίσουν να φθάνουν τα πρώτα φορτία με τρόφιμα, σκηνές και φάρμακα, αφού ξανανοίξει το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα Πορτ Βίλα.

Η Αυστραλία προσέφερε βοήθεια και διαβεβαίωσε ότι ετοιμάζει ομάδες έρευνας και βοήθειας για να μεταβούν στη χώρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να χορηγήσει βοήθεια 1,05 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, η Βρετανία θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 2,9 εκατ. δολαρίων και η Νέα Ζηλανδία βοήθεια 733.750 δολαρίων.

Σε δηλώσεις του από την Ιαπωνία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ανέφερε πως αν και δεν είναι σαφής η έκταση των ζημιών, «φοβόμαστε ότι οι καταστροφές και οι ζημιές θα είναι εκτεταμένες».