X

Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη και οι ηθικοί αυτουργοί του

Τα νέα δεδομένα της έρευνας για τα αίτια του θανάτου του Βαγγέλη, λίγες ώρες πριν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων.

Ant1news

Όλα δείχνουν ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αυτοτιμωρήθηκε. Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε τυχαία το πρωί της Κυριακής και δίπλα του ένα μαχαίρι. Η πληγή που είχε στο δεξί του χέρι, αποτελεί στοιχείο ότι αυτοτραυματίστηκε, αφού ήταν αριστερόχειρας. Αυτό ήταν το μόνο αποτέλεσμα που έδειξε η νεκροτομή, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένονται τα αποτελέσματα τόσο από την ιατροδικαστική εξέταση, όσο και από την ανάλυση DNA πάνω στο μαχαίρι.

Ακόμα κι αν ισχύει το σενάριο της αυτοκτονίας, υπάρχουν οι ηθικοί αυτουργοί πίσω της. Ο Βαγγέλης δεχόταν διαρκή πίεση από τους συμφοιτητές του. Το λεγόμενο bullying είχε ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης διαστροφής. Τα μαρτύρια που αποκαλύπτονται ότι τραβούσε, σιγά – σιγά όλες αυτές τις 40 μέρες της αναζήτησής του, απλά επιβεβαιώνουν τις φήμες. Παράλληλα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, ο 20χρονος δεχόταν πίεση  από την οικογένειά του για τις επιδόσεις του στη Γαλακτομική Σχολή που φοιτούσε.

Οι συνένοχοι

Ο Βαγγέλης δεν ωθήθηκε αυτοβούλως στην αυτοχειρία. Οι συνένοχοι είναι πολλοί και η συμπεριφορά τους γνωστή και καταδικαστέα. Το πόρισμα της ΕΔΕ που διεξήχθη προ δύο εβδομάδων για τις συνθήκες στη Σχολή, το έδειξε. Τώρα ο Εισαγγελέας αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο ερευνών. Παράλληλα, στο διαδίκτυο χθες, μετά τη φρικτή ανακάλυψη του πτώματος του 20χρονου, κάποιοι δεν δίστασαν να συνεχίσουν το bullying και μετά θάνατον, προκαλώντας την παρέμβαση της Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Τα «καψώνια»

Το μαρτύριο του Βαγγέλη φαίνεται πως ξεκίνησε την Άνοιξη του 2014. Σε αυτό περιλαμβάνεται  τα γνωστά περιστατικά της «μετατροπής του σε juke box», το κλείσιμο του νερού όταν έκανε μπάνιο, το δέσιμό του με ιμάντες. Σύμφωνα με την έρευνα των Αρχών, αυτά τα περιστατικά είχαν ωθήσει τον Βαγγέλη να εγκαταλείψει τη σχολή, του όμως δεχόταν πίεση από την οικογένειά του να μην το κάνει. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει δωμάτιο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο θείος του στο Πρωινό ΑΝΤ1, Μάριος Μυρωνάκης, όταν του προτάθηκε να πάει σε ένα δωμάτιο με κάποιο «ήσυχο» παιδί, εκείνος αρνήθηκε για να μην παρεξηγηθούν οι «σύντεκνοί του».

Ωστόσο, το τελευταίο ανάλογο επεισόδιο, προσδιορίζεται τον Αύγουστο του 2014, ημερομηνία πολύ μακρινή από την ημέρα της εξαφάνισής του. Λίγε μέρες πριν την 6η Φεβρουαρίου είχε πάρει βαθμούς, τόσο χαμηλούς που δεν θα παρέτειναν τις σπουδές του για έναν ακόμα καιρό. Κάτι που του είχε προκαλέσει ανησυχία.

Μία μέρα πριν από την εξαφάνισή του, ο Βαγγέλης είχε μιλήσει με τη μητέρα του, με την οποία είχε σχεδόν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία, όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο θείος του, Μ. Μυρωνάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, της είπε τα σχέδιά του να πάει στην Κρήτη ενόψει του τοπικού καρναβαλιού για τις Απόκριες.

Ήταν η τελευταία τους επικοινωνία. Την επόμενη μέρα που η οικογένειά του τον έψαχνε δεν τον βρήκε, επιβεβαίωσε την απουσία του, μέσω των συμφοιτητών του και στις 7 Φεβρουαρίου δήλωσε την εξαφάνισή του.

Η προσωπικότητα του Βαγγέλη

Ο νεαρός Βαγγέλης ήταν ένα εσωστρεφές παιδί, χαμηλών τόνων, όπως μαρτυρά η οικογένεια και το περιβάλλον του. Αυτό φαίνεται και από το ότι δεν είχε μοιραστεί το πρόβλημά που αντιμετώπιζε από τους συμφοιτητές του, όχι τουλάχιστον στο βαθμό που το ζούσε. Ο κ.Μυρωνάκης ανέφερε ότι όταν είχε γίνει η σχετική συζήτηση στο πατρικό του, ο Βαγγέλης ανέφερε ότι «έκαναν πλάκα» και δεν έδωσε περαιτέρω διαστάσεις.

«Τελικά να κάνουμε καλά παιδιά;»

Κι ενώ οι έρευνες για τα αίτια του θανάτου του συνεχίζονται, ο θείος του Βαγγέλη, Γιώργος Βιβιαδάκης, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στα Γιάννενα και επιτέλεσε χθες και το δύσκολο έργο της αναγνώρισης του πτώματος, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1, διερωτήθηκε:

« Δεν ξέρω τι να κάνουμε, να μεγαλώνουμε καλά παιδιά ή να μεγαλώνουμε κακά παιδιά;».