X

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» της εφορίας σε 1 εκ. οφειλέτες

Έρχεται σήμερα η ρύθμιση χρεών στη Βουλή για να ψηφιστεί άμεσα, ώστε οι οφειλέτες να την εκμεταλλευτούν μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Ant1news

Την  Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί η διάταξη  που δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους, γλιτώνοντας τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Την επόμενη ημέρα θα δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ανοίξει τη σχετική εφαρμογή στο taxisnet προκειμένου οι φορολογούμενοι να μπορούν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής τους.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έρχεται σήμερα στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί άμεσα, προκειμένου οι οφειλέτες να την εκμεταλλευτούν μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Όπως είπε στο Πρωινό ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, "κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, με το οποίο πραγματικά ευελπιστούμε να δώσουμε ανάσα σε όλη την ελληνική οικονομία -και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα - αλλά και κυρίως να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα της υπερχρέωσης και φυσικά να βοηθήσει το ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε να εισρεύσουν έσοδα στο Ταμείο".

Παράλληλα, σύντομα πρόκειται να αποσταλούν περισσότερα από 1 εκ. ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε ισάριθμους οφειλέτες της εφορίας, κυρίως παλιούς για τους οποίους είναι εξαιρετικά συμφέρουσα η δυνατότητα αποπληρωμής με πλήρη ή μερική απαλλαγή των προσαυξήσεων και προστίμων.

Τα ειδοποιητήρια, που θα αποστέλλονται σταδιακά, ανά 100.000 οφειλέτες,  θα ενημερώνουν τους οφειλέτες για τη δυνατότητα που έχουν στη διάθεση τους έως τις 27 Μαρτίου αλλά θα τους ειδοποιεί πως  στην περίπτωση που δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθμίσουν την τμηματική εξόφληση της οφειλής τους τότε θα ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων τους σε στα χέρια τρίτων.

Παράδειγμα

 Φορολογούμενος οφείλει 15.000 ευρώ από τα οποία τα 5.000 αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μέχρι τις 27 Μαρτίου έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το σύνολο της βασικής οφειλής, δηλαδή να καταβάλει 10.000 ευρώ και να του διαγραφούν τα υπόλοιπα 5.000 ευρώ. 

Μπορεί όμως να εξοφλήσει και μερικώς το χρέος του: αν καταβάλλει 3.000 ευρώ τότε θα διαγραφούν εκτός από τη βασική οφειλή και άλλες 3.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Έτσι θα έχει μειώσει την οφειλή του κατά 6.000 ευρώ και το συνολικό χρέος του θα διαμορφώνεται στις 9.000 ευρώ.