X

Οι προτάσεις των θεσμών για αποδέσμευση μέρους των δόσεων

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι ελληνικές αρχές προκειμένου να αποδεσμευτεί μέρος των δόσεων που εκκρεμούν.

Ant1news

Οι θεσμοί ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση έγκριση από τη Βουλή των ήπιων μέτρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, ώστε να αποδεσμευτεί μέρος της δόσης που εκκρεμεί. Μόνο τότε θα μπορέσει να ανοίξει ένα "παράθυρο" για έγκριση, από το επόμενο Eurogroup, της διάθεσης των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP's),ύψους 1,9 δις ευρώ.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή, έως το τέλος Απριλίου το κράτος χρειάζεται 4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια από αυτά που διαθέτει, για να εξασφαλίσει πλήρως την εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων του Δημοσίου, ενώ για να «κλείσει» ο Μάρτιος το Δημόσιο χρειάζεται επιπλέον πόρους της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ και για τον Απρίλιο οι προβολές δείχνουν ότι θα απαιτηθούν επιπρόσθετα κεφάλαια περίπου 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Μαρτίου, στοχεύει στο πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις ελληνικές τράπεζες για αγορά εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου μέχρι το όριο που είχαν στις 18 Φεβρουαρίου.

Στόχος είναι επίσης να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άλλοι φορείς του Δημοσίου τα διαθέσιμα που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες.