X

Μοσκοβισί: Κανένα βέτο για το νομοσχέδιο ανθρωπιστικής κρίσης

«Άδειασε» τον Κοστέλο για τα περί μονομερών ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτήρισε εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισελμπλουμ για το σενάριο Κύπρου.

Ant1news



Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν τίθεται θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση έστειλε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στα περί μονομερών ενεργειών που έκανε λόγο την Τρίτη ο Ντέκλαν Κοστέλο, διεμήνυσε ότι "δεν κάνουμε πίσω".

Ταυτόχρονα, ο Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ανέφερε πως ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, λίγες ώρες μετά την συνέντευξή του στην «Die Welt», στην οποία διεμήνυσε ότι δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με κάθε τίμημα.

«Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ. Ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, επιβεβαιώσε τον Πρόεδρο του Eurogroup για το σενάριο Κύπρου με έλεγχο στην διακίνηση κεφαλαίων και στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας εμπεριστατωμένες τις σκέψεις Ντάισεμπλουμ. «Οι σκέψεις του κ. Ντάισελμπλουμ είναι εμπεριστατωμένες και συνεργαζόμαστε μαζί του», υπογράμμισε σχετικά.

Αναφερόμενος, δε, στις ενστάσεις που διατυπώθηκαν μέσω του εκπροσώπου της  Επιτροπής στους θεσμούς, για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο κοινοτικός επίτροπος, ξεκαθάρισε πως «υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Παράλληλα, τόνισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντέκλαν Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά». Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Κομισιόν, η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, χαρακτηρίζοντας ως βάση «της εργασίας μας» τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, σημείωσε ο Μοσκοβισί.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.