X

Ετοιμάζεται για Grexit η ΕΚΤ;

Ποιες θα είναι οι συνέπειες στο ελληνικό χρέος από ένα Grexit φαίνεται ότι έχει ήδη μελετήσει η ΕΚΤ, η οποία εξέτασε τρεις πιθανότητες εξέλιξης της κρίσης.

Ant1news

Το περιοδικό Manager Magazin υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για ένα πιθανό Grexit, αφού έχουν ήδη μελετηθεί οι συνέπειές του στις τιμές των ελληνικών χρεογράφων.

Μάλιστα, η υπεύθυνη του τμήματος ανάλυσης κινδύνων της ΕΚΤ σημείωσε τις τρεις πιθανές εξελίξεις της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αυτές σε συναδέλφους της στην Bundesbank.

Η μία πιθανότητα θέλει την ξαφνική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξαιτίας ενός Graccident να έριχνε το ελληνικό κρατικό χρέος στο 5% της ονομαστικής του αξίας.

Σύμφωνα με τη δεύτερη πιθανότητα, η αξία των ελληνικών ομολόγων θα υποχωρούσε στο 14% εάν η κυβέρνηση της χώρας μας κατόρθωνε να επιτύχει αποχώρηση από την ευρωζώνη στη βάση μιας ελεγχόμενης διαπραγμάτευσης.

Τέλος, τα κρατικά χρεόγραφα θα μπορούσαν να διατηρήσουν πάνω από το ένα τέταρτο της αρχικής τους αξίας, αν η χώρα κατάφερνε να επιτύχει νέο κούρεμα χωρίς Grexit.