X

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας για την Γαλακτοκομική

Υπογράφουν ως "απεγνωσμένοι". Ο Βαγγέλης και άλλοι 93 οικότροφοι περιγράφουν τριτοκοσμικές συνθήκες στη Σχολή. Δείτε όσα έγραφαν στην επιστολή.

Ant1news

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις συνθήκες στην Γαλακτοκομική Σχολή είχαν υπογράψει οι σπουδαστές της, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης τον περασμένο Νοέμβριο.

Συνολικά 94 οικότροφοι υπέγραψαν και έστειλαν στη Διεύθυνση της Σχολής, στη Διοίκηση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, αλλά και σε όλους τους βουλευτές του νομού,  την επιστολή με τίτλο ζητούσαν να ληφθούν μέτρα ώστε να καλυτερεύσουν οι συνθήκες και απειλούσαν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την επιστολή

Οι σπουδαστές οικότροφοι, υπέγραφαν «Οι απεγνωσμένοι μαθητές της Γαλακτοκομικής 2014-2015» και στη συνέχεια ένας – ένας το όνομά του και την υπογραφή του. Μεταξύ αυτών ήταν και η υπογραφή του Βαγγέλου.

Η αποστολή της επιστολής έδωσε την αφορμή για ερώτηση στον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, από εννέα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στις 14 Νοεμβρίου, οι οποίοι ζητούσαν τη διάθεση κονδυλίων για τη βελτίωση των υποδομών και την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό.

«Ζούμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες», έγραψαν οι σπουδαστές και εξηγούσαν ότι στην εστία γίνεται το αδιαχώρητο, κάθε τουαλέτα και μπάνιο αντιστοιχεί σε δέκα παιδιά, οι μισές τουαλέτες είναι βουλωμένες, δεν υπάρχει ζεστό νερό στο μπάνιο, δεν λειτουργούν τα πλυντήρια, τα καλοριφέρ είναι χαλασμένα και στις αίθουσες επικρατεί παγωνιά, στην τραπεζαρία πέφτουν σοβάδες την ώρα του φαγητού μέσα στα πιάτα τους, ενώ «κάποιοι μαθητές λένε ότι έχουν δει και ποντίκια να κυκλοφορούν στο εστιατόριο».

Δεν ήταν όμως μόνο οι συνθήκες διαβίωσης, αλλά και οι ελλείψεις στο πεδίο των σπουδών. Οι ελλείψεις καθηγητών ανέστειλαν τη λειτουργία των εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκείνο μικροβιολογίας-καλλιεργειών, πληρώνουν οι ίδιοι βιβλία και σημειώσεις, τα υλικά για τα εργαστήρια, όπως του τυροκομείου είναι ελάχιστα, καθώς και τα απορρυπαντικά. Επιπλέον, η παλαιότητα του ηλεκτρονικού δικτύου προκαλεί συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλώντας κινδύνους πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας.

Ανάλογη επιστολή είχε σταλεί και από τον πρώην διευθυντή της Σχολής, Κώστα Μάντζαρη, τον Δεκέμβριο του 2014 στον Νίκο Βάγια, διευθυντή Εκπαίδευσης του ΕΛΓΟ και σήμερα διευθυντή στο γραφείο του υπουργού Β. Αποστόλου, καθώς και στον Σπύρο Σταχτιάρη, προϊστάμενο Διευθύνσεων Αγροτικής Κατάρτισης και Αγροτικής Εκπαίδευσης ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην επιστολή του κ.Μάντζαρη σημειώνεται ότι «η λειτουργία της Σχολής είναι σε οριακό σημείο και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην υπομονή των μαθητών και στη φιλοτιμία του προσωπικού». Αναφέρονται καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς που αφορούν την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, τροφίμων, ότι δεν προχώρησε ο σχετικός διαγωνισμός και το κυλικείο δεν λειτουργεί αυτήν τη χρονιά, πως υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό και πως είναι κακή η κατάσταση στο τυροκομείο και στην εστία. Ειδικά για το οικοτροφείο, επισημαίνεται ότι υπάρχουν «σοβαρότατα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσημα, χωρίς άλλη αναβολή».

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μαθητές στην επιστολή τους: «Λόγω έλλειψης καθηγητών, δεν λειτουργεί το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών και μικροβιολογίας-καλλιεργειών κι έτσι δεν μπορούμε να εκπαιδευτούμε σε ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια της ειδικότητάς μας, ενώ οι καθηγητές που ήρθαν φέτος ως αναπληρωτές θα απολυθούν τον Απρίλιο, λίγο πριν από τις εξετάσεις!!!

Στις αίθουσες διδασκαλίας επικρατεί παγωνιά, μιας και τα καλοριφέρ είναι χαλασμένα και είμαστε τυχεροί που μέχρι τώρα δεν είχαμε μεγάλες κακοκαιρίες. Δεν ξέρουμε πώς θα αντέξουμε τον χειμώνα που επίκειται χωρίς θέρμανση».

Σε άλλο σημείο της επιστολής τονίζουν ότι: «Επειδή δεν υπάρχει προσωπικό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε τη βιβλιοθήκη. Τα ίδια γίνονται και με τη Γραμματεία, όπου καθυστερούμε πολύ να εξυπηρετηθούμε γιατί υπάρχει πλέον μόνο ένα άτομο. Επίσης το internet είναι ανεπαρκές για να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσων παιδιών που μένουν μέσα στην εστία. Δεν έχουμε την πρόσβαση ούτε να αναζητήσουμε πληροφορίες που θα θέλαμε σχετικά με τα μαθήματά μας άλλα ούτε και να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τους δικούς μας.

Ένα άλλο θέμα είναι η λειτουργία των πλυντηρίων της σχολής για να μπορούμε να πλένουμε τα ρούχα μας, γιατί τώρα πρέπει να τα πλύνουμε στο χέρι (στους νιπτήρες των λουτρών!!) και να τα απλώνουμε να στεγνώσουν μέσα στα δωμάτιά μας ή να πληρώσουμε ένα μεγάλο ποσό σε ιδιωτικό πλυντήριο».

Τα παραπάνω προβλήματα συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Γαλακτοκομική Σχολή, όπου με τον πλέον επίσημο τρόπο τονίστηκε ότι ουδέποτε τέθηκε ζήτημα αναστολής της λειτουργίας της. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σέρκος Χαρουτουνιάν, δήλωσε ότι εξετάζονται σοβαρά όλα τα λειτουργικά της προβλήματα, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση των αιθουσών, των εργαστηρίων, των κοινόχρηστων χώρων (μαγειρεία, τραπεζαρία, μπάνια) και της εστίας.