X

Αντίστροφη μέτρηση για την λίστα των μεταρρυθμίσεων

Εντός των επόμενων ημερών πρέπει η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει την λίστα των μεταρρυθμίσεων. Πότε θα συγκληθεί το Eurogroup.

Ant1news

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επόμενων ημερών τη λίστα που θα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα για να ξεμπλοκάρει μέρος των δόσεων που εκκρεμούν. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group «διεξήχθη μια παραγωγική διαβούλευση όπου προσεγγίσαμε διάφορα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας»,.

Η κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα παραδώσει στους θεσμούς μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές και τόνιζαν ότι υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών στα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, ενώ οι συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα γίνονται στο "Brussels Group" το οποίο θα συγκληθεί σύντομα και παράλληλα με τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμάκιων στην Αθήνα.

Εφόσον η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τότε θα συγκληθεί το Eurogroup, πιθανόν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Βέβαιος πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει άμεσα το πακέτο μεταρρυθμίσεων στους εταίρους της εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας του μετέφερε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρα είχε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία χθες και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αποκάλυψε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, όπου υπήρξε μια αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για την λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών και της Ελλάδας μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει τα στοιχεία για την έως τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν έχει επεκταθεί στο πώς θα κλείσει ο προϋπολογισμός φέτος. Δηλαδή, ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τι μέτρα θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη του πρωτογενούς πλεονάσματος για να αποφύγει «σκληρά» μέτρα και να περιοριστεί σε πιο ήπιες παρεμβάσεις, ενώ από τους θεσμούς αναφέρουν ότι έχει έρθει η ώρα της συζήτησης για το εάν και ποια μέτρα θα προτείνει η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Δευτέρα θεωρείται κρίσιμη ημέρα και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει κεφάλαια για να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι δεν μπορούν - για νομικούς λόγους - να επιστρέψουν το ποσό των 1,2 δις ευρώ το οποίο όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, εκ παραδρομής επεστράφη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM/EFSF) μαζί με το υπόλοιπο "μαξιλάρι" με τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έμεναν αδιάθετα στο ΤΧΣ.