X

Τσακαλώτος: Είμαστε έτοιμοι για ρήξη

Η κυβέρνηση δημιουργεί ασάφεια για να ξέρουν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για ρήξη, σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ant1news

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πάει στη ρήξη με του δανειστές της χώρας σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μάλιστα, Τσκαλώτος μιλώντας στο Star, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ασάφεια για να ξέρουν οι Ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για ρήξη.Συγκεκριμένα είπε: «Σκοπίμως δημιουργούμε ασάφεια για να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για ρήξη» και σημείωσε ότι «τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων «κλειδώνει» και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σημείωσε πως «υπάρχουν διαφορές με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας και αναπτυξιακό μοντέλο».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει υφεσιακά μέτρα: «Υπάρχει μία συμφωνία (με τους εταίρους) ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα». Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά σημειώνοντας ότι «το μεγάλο ζήτημα στη φορολογία είναι ότι δεν μαζεύουμε το ΦΠΑ». Ως προς τον ΕΝΦΙΑ είπε πως θα καταργηθεί και το 2015 οι Έλληνες θα πληρώσουν τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει.