X

Στο Brussels Group με το βλέμμα στο Eurogroup

Με στόχο της ελληνικής πλευράς την εκταμίευση της επόμενης δόσης ξεκινούν οι σημερινές διεργασίες στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Σε διαπραγμάτευση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της ελληνικής ομάδας συμβούλων, στο Brussels Group τίθεται σήμερα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του Μαξίμου, το σύνολο από τα προτεινόμενα μέτρα θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δις ευρώ, για τα οποία ξεκαθαρίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα προέρχονται από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ».

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση εκτιμά πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα για το ΑΕΠ του 2015, 1,5%, αντί του 3% στο οποίο είχε στοχεύσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα ο ρυθμός ανάπτυξης, αντί του 2,9% της προηγούμενης πρόβλεψης, θα είναι στο 1,4%.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων που στέλνει η Αθήνα

Η λίστα στο Brussels Group

 •Νέα φορολογική κλίμακα με φορολογία 45-48%% για υψηλά εισοδήματα

•ΦΜΑΠ με απαλλαγές για χαμηλές περιουσίες

•Μετάταξη προϊόντων «πολυτελείας» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ

•Φόρος «made in usa»  για προϊόντα  με υψηλά λιπαρά 

•100 δόσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

•Μέτρα για πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού

•Μείωση δαπανών Δημοσίου από περιορισμό συμβούλων

•Πρόστιμα για όσους βρίσκονται στις λίστες  φοροδιαφυγής

•Ιδιωτικοποιήσεις:  Το κράτος θα κρατά το 34% ενώ θα εκχωρείται το μάνατζμεντ

•On line σύνδεση επιχειρήσεων με υπουργείο Οικονομικών.

•Άδειες ηλεκτρονικού τζόγου

•Κλήρωση αποδείξεων

Προσδοκία της Αθήνας είναι η συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για τη διάθεση μέρους των δόσεων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του Απριλίου. Τα στελέχη τόσο του Μαξίμου, όσο και του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υιοθετήσει υφεσιακά μέτρα. Οι πληροφορίες, πάντως, θέλουν ανταλλαγή προτάσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Κομισιόν τις τελευταίες μέρες, για εξεύρεση κοινού τόπου. Παράγοντας του υπουργείου δήλωσε ότι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης εστάλη χθες στους θεσμούς, ώστε να αρχίσουν οι επαφές στο Brussels Group και να συνεχιστούν τη Δευτέρα , ώστε να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις.

Από την πλευρά των δανειστών, ωστόσο, δεν εκπέμπουν αισιοδοξία. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κοινή αντίληψη ότι θα εκπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος προγράμματος», ανέφεραν παράγοντες με γνώση της κατάστασης και πρόσθεταν ότι στις τεχνικές διεργασίες «δεν καταγράφεται γρήγορη πρόοδος», καθώς συχνά ακυρώνονται συναντήσεις και δεν γίνονται ουσιώδης συζητήσεις.

Σημείωναν μάλιστα ότι σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα του τι πρόκειται να συμβεί, αφού το μέγεθός του υπόκειται στις άγνωστες προς το παρόν προθέσεις της κυβέρνησης για το όριο του αφορολόγητου, του καθεστώτος ΦΠΑ, το μέλλον του ΕΝΦΙΑ, το ασφαλιστικό σύστημα, κτλ. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξαν, δε θα υπάρχει επιτυχής έκβαση των συζητήσεων μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χαν Γιορκ Σέλινγκ, επιπλέον, δήλωσε ότι «υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» τονίζοντας ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας. Ο διοικητής της γερμανικής τράπεζας, Βάιντμαν, έκανε λόγο για έλλειμμα εμπιστοσύνης που προκαλούν οι δηλώσεις των Υπουργών της Ελλάδας, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «ο χρόνος τελειώνει».