X

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ η υποβάθμιση από τον οίκο Fitch

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης στέκονται στην αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

Ant1news



Το νέο ξαφνικό «χτύπημα» από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, που υποβάθμισε την Παρασκευή το αξιόχρεο της χώρας μας στην κατηγορία «CCC» από «B», απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, την στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Αναφορικά με την υποβάθμιση, το Reuters στάθηκε στην αβεβαιότητα για την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας και επισήμανε ότι η Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις ανάπτυξης μόλις στο 0,5% από 1,5%.

Από πλευράς του, το CNBC τονίζει ότι η υποβάθμιση ήρθε νωρίτερα από την προβλεπόμενη επόμενη έκθεση του Fitch, σημειώνοντας πως ο οίκος αξιολόγησης είχε προγραμματίσει να εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαΐου.

Την ίδια ώρα, το Spiegel προβλέπει μηδενικό πλεόνασμα στην Ελλάδα φέτος και κάνει λόγο για επιπλέον «τρύπα» ύψους 20 δισ. ευρώ λόγω της έλλειψης μεταρρυθμίσεων, ενώ δημοσίευμα του Economist (στη δημοφιλή στήλη Καρλομάγνος), με τίτλο «Κάτω από τη σκιά της Γερμανίας», επικρίνει τις κινήσεις του Βερολίνου όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο αρθρογράφος εστιάζει και στην απροθυμία της Γερμανίας να αναλάβει ηγετικό ρόλο εξαιτίας του παρελθόντος.