X

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «κοινό τόπο» με τους δανειστές

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων. Στις 20.00 η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών, δείτε live από τον ant1news.gr.

Ant1news

Οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών και της κυβέρνησης συνεχίζονται, αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα το Σαββατοκύριακο.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε τη λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα, αλλά οι συνομιλητές δεν ικανοποιήθηκαν, τονίζοντας ότι «δεν ανταποκρίνονται σε αποδεκτό βαθμό στο πρόγραμμα». Προσθέτουν ωστόσο ότι, η συζήτηση είναι εποικοδομητική, όμως υπάρχει ακόμα απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στοιχειοθετήσει καλύτερα τις προτάσεις και τις εκτιμήσεις της. Οι δανειστές μάλιστα, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων, σημειώνουν ότι οι δανειστές αναμένουν το αν θα παρουσιάσει κι άλλα μέτρα η κυβέρνηση ή όχι.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει απόσταση, όπως αυτή που υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών ότι υπάρχει. Τονίζουν μάλιστα ότι στις 17 σελίδες της ελληνικής πρότασης και στις 35 που την συνοδεύουν, περιλαμβάνονται κοστολογημένα μέτρα, κάποια από τα οποία θα εφαρμοστούν φέτος, όμως θα αποδώσουν το επόμενο έτος και ορισμένα εξ αυτών θα έχουν μακροπρόθεσμη ισχύ. Προσθέτουν δε ότι όλα αυτά εξετάζονται όλες τις τελευταίες ημέρες  ένα προς ένα και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στο Πρωινό ΑΝΤ1, το βασικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι τα εργασιακά.

Ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητο να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα, ενώ εκφράζονται από την πλευρά των δανειστών προβληματισμός για το ότι οι συζητήσεις δεν έχουν την πρόοδο που θα έπρεπε και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα και θετική έκβαση των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Παράγοντες των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνουν ότι υπήρχαν συχνές ακυρώσεις των προκαθορισμένων ραντεβού, από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συζητήσεις.

Επιδίωξη της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής είναι να υπάρξει σύγκλιση των δύο πλευρών τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη. Από την πλευρά των δανειστών πάντως, εκτιμάται ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια απόφαση μέσα σε αυτή την εβδομάδα, δεδομένου ότι από την Πέμπτη ξεκινά η αργία του Πάσχα για τους καθολικούς. Σε αυτό το πλαίσιο, το ορόσημο της 8ης Απριλίου οπότε και αναμένεται να υπάρξει ταμειακό πρόβλημα, γίνεται ακόμα επιτακτικότερο. Παράγοντες των δανειστών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα, αφού ξεκαθάριζαν ότι σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί άμεσα σύγκλιση.