X

Grexit από λάθος φοβάται η Ευρώπη

Η Ευρώπη φοβάται το ενδεχόμενο λάθους που μπορεί να οδηγήσει σε Grexit. Τι υποστηρίζει δημοσίευμα του Bloomberg;

Ant1news

Για κίνδυνο στην Ελλάδα να γίνει το ανείπωτο αναπόφευκτο κάνει λόγο το Bloomberg σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χρέος της, καθώς τα στοιχεία της αγοράς δείχνουν ότι διακινδυνεύονται πληρωμές 500 εκατομμυρίων ευρώ προς ευρωπαίους φορολογούμενους, ταμεία διάσωσης, τράπεζες και κατόχους ομολόγων.

«Ο μεγαλύτερος φόβος πλέον είναι ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη κατά λάθος», τονίζει ο επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της ING Groep στο Λονδίνο, Padhraic Garvey, ο οποίος προσθέτει ότι η μόνη βιώσιμη λύση, σε μια ακραία περίπτωση, θα ήταν να μετατραπεί όλο το χρέος του επίσημου τομέα σε perpetual bond, δηλαδή ομόλογο εις το διηνεκές, και να μην αποπληρωθεί ποτέ.

Με την Ελλάδα να ξεμένει από μετρητά, τα CDS κάνουν λόγο για 72% πιθανότητα η χώρα μας να αθετήσει το χρέος της μέσα σε πέντε χρόνια, έναντι του 67% που ήταν το ποσοστό στις αρχές της έρευνας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο κίνδυνος χρεοκοπίας μετά και το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group, είναι μεγαλύτερος όπως δείχνει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που έχει αυξηθεί στο 11,11% από το 11,04% την Παρασκευή και η απόδοση του διετούς ομολόγου που έχει αυξηθεί στο 20,8% από το 20,4%.

Η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει, σύμφωνα με το Bloomberg,  να παρουσιάσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να εφαρμόσει, προκειμένου να απελευθερωθεί η βοήθεια που θα κρατήσει τη χώρα όρθια.