X

Πρυτανεία κατά κυβέρνησης για την κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί αύριο η Πρυτανεία. Τι υποστηρίζουν εισαγγελικές πηγές.

Ant1news

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο στις 11.00 το πρωί, στα Προπύλαια, καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών.

«Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Μας προβληματίζει όμως η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα αλλά έχει οδηγήσει και σε παράλυση της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματός μας» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

«Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη (1/4/2015), 11.00 πμ. στα Προπύλαια, ώστε να εκφρασθεί δημόσια η αγωνία για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Το κτίριο της Πρυτανείας κατέλαβε χθες ομάδα αντιεξουσιαστών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κρατούμενους για υποθέσεις τρομοκρατίας που πραγματοποιούν απεργία πείνας. Οι καταληψίες ζητούν επίσης την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και άλλων κρατουμένων, αλλά και την κατάργηση σειράς νόμων.

Την εφαρμογή του αυτοφώρου ζητά η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ απέστειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ανάλογη προφορική εντολή έχει δοθεί από χθες, αμέσως μετά το έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία οι πρυτανικές Αρχές, στο οποίο υπήρχε ενημέρωση για την κατάληψη και  δηλωνόταν επιθυμία για παρέμβαση προκειμένου η κατάληψη να λήξει.

Με βάση το εν λόγω έγγραφο, δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο της έρευνας μετέβη αμέσως χθες εισαγγελέας στον υπό κατάληψη χώρο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία, διαπίστωσε πως διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα οπότε και ενημέρωσε την Αστυνομία ότι η Εισαγγελία συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Η εισηγήτρια ΚΤΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

Η συνεχιζόμενη για δεύτερη μέρα κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών, παρά την παραγγελία του αρμόδιου εισαγγελέα και τη σύμφωνη γνώμη του πρύτανη κ Δημόπουλου εκθέτει βαρύτατα τη κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Πανούση ότι υπάρχουν και όρια στην αντικοινωνική δράση των αντιεξουσιαστών, η απραξία και οι παραλυτικές ισορροπίες συνεχίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέλους είναι ανάγκη η πολιτεία και η κοινωνία να πάψουν να είναι όμηροι συγκεκριμένων ομάδων αντιεξουσιαστών που καταπατούν βάναυσα τη νομιμότητα και τα δικαιώματα της φοιτητικής νεολαίας μας.