X

Σαν πύργοι στην άμμο καταρρέουν τα αναχώματα στον Στρυμόνα

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο νόμος Σερρών, όπου μεγάλο κομμάτι του κάμπου έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη εξαιτίας της υπερχείλισης του Στρυμόνα.

Ant1news



Καταρρέουν το ένα μετά το άλλο τα προστατευτικά αναχώματα κατά μήκος του ποταμού Στρυμόνα, στους δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας Σερρών, με τους κατοίκους να εξακολουθούν να ζουν στιγμές αγωνίας.

Τα ορμητικά νερά έσπασαν και το ανάχωμα στο Ψυχικό στη θέση Σαραντάρι, αφήνοντας ακάλυπτο το δήμο Εμμανουήλ Παππά, που πλέον παραμένει ανοχύρωτος μετά και την κατάρρευση του αναχώματος στο Πεθελινό.

Το ανάχωμα έσπασε επίσης και στο Πατρίκι του δήμου Βισαλτίας, ενώ τους τεράστιους όγκους νερών, που εισέρχονται στην Ελλάδα από το βουλγαρικό έδαφος, δεν κατάφερε να συγκρατήσει ούτε το ανάχωμα του Αχινού, που είναι σπασμένο πλέον σε δύο πλευρές.



Μέσα σε αυτό το φόντο συνεχίζονται οι συσκέψεις των αρμόδιων αρχών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωυσιάδης, χαρακτήρισε άκαρπη τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, βουλευτές του νομού Σερρών και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

"Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχουν λεφτά, αλλά πρέπει να κοιτάζουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Όταν οι συνθήκες το καλούν πρέπει να δίνονται κάποια χρήματα", ανέφερε ο κ. Μωυσιάδης.

 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου και του δημάρχου Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρη Νότα, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών που υπέστησαν ζημιές. "Ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο , ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ", δήλωσε ο κ. Νότας.