X

WSJ: Πότε θα ξεμείνει από ρευστό η Ελλάδα; Οι ημερομηνίες κλειδιά!

Τέσσερα ερωτήματα «φωτιά» και οι κρίσιμες ημερομηνίες στο μικροσκόπιο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal.

Ant1news

Στο ερώτημα «Πότε θα ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα;» η απάντηση της Wall Street Journal είναι: «Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Ακόμη και η Ελλάδα». «Η κατάσταση όσον αφορά στη ρευστότητα είναι… ρευστή», σημειώνουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ελλάδα. Άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο «κουμπαράς» θα αδειάσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Στο οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης κυριαρχεί η πεποίθηση πως τα τελευταία φορολογικά μέτρα θα τονώσουν τα έσοδα, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Το πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα εξαρτάται από το πόσες ακόμη εσωτερικές πληρωμές (καταβολή συντάξεων και μισθών δημοσίων υπαλλήλων) η κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη και ικανή να καθυστερήσει, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Η WSJ υπενθυμίζει πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Είναι ασαφές, ωστόσο, εάν έχει αρκετό ρευστό για να το κάνει. Ορισμένοι αξιωματούχοι, συνεχίζει το άρθρο, αφήνουν να εννοηθεί ότι η Αθήνα μπορεί να αρνηθεί να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, εάν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρώσει μισθούς ή συντάξεις.

Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τα ελληνικά επιχειρήματα μιας άμεσης χρεοκοπίας είναι μια μπλόφα για να λάβουν βοήθεια χωρίς να ανταποκριθούν στα μεταρρυθμιστικά αιτήματα των πιστωτών. Το 2012, επισημαίνουν Γερμανοί αξιωματούχοι, η Ελλάδα ήταν σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της για μήνες σε μια παρόμοια κατάσταση.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, όπως και στο παραμύθι με τον Πέτρο και τον λύκο, η Ελλάδα είναι πιθανό να ξεμείνει στα αλήθεια από μετρητά νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι πιστωτές.

«Υπάρχουν κεφάλαια στα οποία μπορεί να προσφύγει η ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;» διερωτάται η Wall Street Journal. Η απάντηση είναι: «Όχι πολλά». Για να ανταποκριθεί στις εγχώριες πληρωμές τις προηγούμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση συγκέντρωσε ρευστό από οπουδήποτε μπορούσε να βρει από τον δημόσιο τομέα. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει δανειστεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ και περίπου στα 500 εκατομμύρια υπολογίζονται τα αποθεματικά κρατικών οργανισμών έχουν απομείνει, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Επίσης, μια δημοπρασία εντόκων αναμένεται να λάβει χώρα στις 8 Απριλίου. Η κυβέρνηση χρειάζεται να ανακάμψει η διάθεση των ξένων επενδυτών που έχει υποχωρήσει προσφάτως. Ένα κινεζικό κρατικό επενδυτικό fund αγόρασε 100 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη δημοπρασία, δίνοντας κάποιες ελπίδες στην Αθήνα. Η κυβέρνηση επίσης ελπίζει ότι η νέα νομοθεσία που δίνει κίνητρα στους Έλληνες να αποπληρώσουν τις καθυστερούμενες οφειλές, θα τονώσει τα έσοδα.

Τέλος, αναφορικά με τις ημερομηνίες «κλειδιά» για την Αθήνα, εκτός της αποπληρωμής της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε ιδιώτες επενδυτές στις 14 και στις 17 Απριλίου.

Η κυβέρνηση πρέπει να βρει περίπου 1,7 δισ. ευρώ περισσότερα για τους μισθούς και τις συντάξεις του δημοσίου σε σχέση με αυτά που θα καταβληθούν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο τέλος Απριλίου. Άλλη μία αποπληρωμή εντόκων είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου και ακολουθεί μια μεγάλη πληρωμή 779 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου.

Ωστόσο η κρίσιμη ημερομηνία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal είναι η 20η Ιουλίου, όταν λήγει ένα μεγάλο ομόλογο 3,5 δισ. ευρώ. Το ομόλογο πρέπει να πληρωθεί στην ΕΚΤ. Ενδεχόμενη αποτυχία αποπληρωμής θα σήμαινε σχεδόν σίγουρα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια μεγάλη εκταμίευση δόσης από τους πιστωτές της πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού θεωρείται δεδομένο πως δεν μπορεί να το πληρώσει μόνη της.