X

Εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Μια ανάσα απο την κεντρική είσοδο του κτιρίου έφτασαν οι αντιεξουσιαστές. 'Εγιναν 15 προσαγωγές. Πώς αντέδρασαν τα κόμματα αλλά και η Πρόεδρος της Βουλής. Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ.

Ant1news

 

 Ενα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε γύρω στη 1 το μεσημέρι στη Βουλή.

 Ομάδα αντιεξουσιαστών, χωρίς καλυμμένα πρόσωπα,  εισέβαλε στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, από την πλευρά της Βασιλίσσης Σοφίας.

 Με αστραπιαίες κινήσεις περίπου 20 άτομα αιφνιδίασαν τους φύλακες, εισέβαλαν στο προαύλιο και  άρχισαν να πετούν φέιγ βολάν, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας και  ζητώντας την απελευθέρωση του Σ. Ξηρού για λόγους υγειας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ.

  

"Αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας – Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους" έγραφαν τα φειγ βολάν  με υπογραφή της αναρχικής οργάνωσης "Ρουβίκωνας".

Οι αντιεξουσιαστές έφτασαν μια ανάσα απο την κεντρική είσοδο της Βουλής και ανήρτησαν πανό με σύνθημα για αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας.

Στη συνέχεια αποχώρησαν συνεχίζοντας να πετούν τα φυλλάδια.

 

 

Η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές. Ολες οι πόρτες της Βουλής έκλεισαν για προληπτικούς λόγους.

Για προκλητική και ακατανόητη ενέργεια έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, συμπληρώνοντας οτι σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τους δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής. Οταν ζήτησαν την αντίδρασή της για όσα συνέβησαν στο προαύλιο, εκείνη απάντησε: "Γιατί, αναστατωθήκατε επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;"

 «Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, και κάλεσε την κυβέρνηση «να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη».

Σφοδρά πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για ξέφραγο αμπέλι. "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο", ανέφερε σχετικά ο κ. Κικίλιας.

 «Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει οτι το μόνο που πετυχαίνουν είναι να δίνουν άλλοθι σε λογικές και πρακτικές καταστολής και αυταρχισμού.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, με αφορμή τα έκτροπα στο προαύλιο της Βουλής.

 

Η εισβολή των αντιεξουσιαστών έγινε την ώρα που η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών τελεί για τρίτη μέρα υπο κατάληψη. Λίγη ώρα πριν από το περιστατικό στη Βουλή, πανεπιστημιακοί που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία στα Προπύλαια ζητώντας τον τερματισμό της κατάληψης, καταγγέλλουν οτι εκδιώχθηκαν από αντιεξουσιαστές, προς την πλατεία Κοραή.

Στο μεταξύ, αντιεξουσιαστές πραγματοποιούν καταλήψεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης αλλά και στο Δημαρχείο Ξάνθης.