X

Αύριο το «παζάρι» για την τιμή του οβελία

Στην Δράμα θα καθοριστεί το κόστος πώλησης από τους κτηνοτρόφους των αμνοεριφίων για την πασχαλινή περίοδο. Τι λένε για την τιμή χονδρικής και τον περιορισμένο αριθμό προσφερόμενων αρνιών και κατσικιών.

Ant1news

   Στο παζάρι της Δράμας που θα γίνει αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανοίξουν τα «χαρτιά» τους κτηνοτρόφοι κι έμποροι σχετικά με το θέμα της τιμής αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα.

 Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν ζητήσει, στην αποψινή τους συνέλευση, να παραστεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την εικόνα της αγοράς.

 Πρόθεση των κρεοπωλών της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Δημήτρη Γκαρμπούνη είναι οι φετινές τιμές των αμνοεριφίων κατά τη διάρκεια του Πάσχα να κυμανθούν στα περσινά επίπεδο, ήτοι 7-10 ευρώ/κιλό.

    Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, εάν οι κτηνοτρόφοι εμμείνουν στη θέση τους να πουλήσουν ακριβότερα κατά ένα ευρώ φέτος, δηλαδή στα 6,5 ευρώ/κιλό, λόγω μειωμένης παραγωγής, περιορισμού του ζωικού κεφαλαίου συνεπεία του καταρροϊκού πυρετού και αυξημένων εξαγωγών στην Ιταλία, τότε οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού οι κρεοπώλες, όπως είπε, δεν μπορούν να συρρικνώσουν περαιτέρω το περιθώριο κέρδους τους.

    "Για κάθε κατσικάκι που βάζουμε στην βιτρίνα, τόσο εμείς οι κρεοπώλες όσο και οι έμποροι, εκτός του κόστους που καταβάλλουμε στον κτηνοτρόφο, έχουμε και έξοδα 1,5 ευρώ/τεμάχιο, για διαδικασίες όπως: σφαγείο και πληρωμή του κτηνιάτρου που βάζει τη σφραγίδα και ελέγχει το προϊόν" σημείωσε ο κ. Γκαρμπούνης και πρόσθεσε: "Δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους καταναλωτές, γιατί ξέρουμε την κατάσταση, αφού ζούμε μαζί τους καθημερινά, ωστόσο κι εμείς πρέπει να πληρώσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε".

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων, η φετινή παραγωγή αμνοεριφίων εκτιμάται μειωμένη σε ποσοστό άνω του 40%, αφού λόγω του καταρροϊκού πυρετού έχει χαθεί μεγάλος αριθμός ζώων.

    Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, οι κτηνοτρόφοι δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση να διαθέσουν το προϊόν τους στους εμπόρους κάτω των 6,6 ευρώ/κιλό, τιμή αυξημένη κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι.