X

Στις προσφορές "παίζεται" το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι. Πόσο εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι. Που θα φθάσει η τιμή του αρνιού. Τι αλλάζει με τις προσφορές.

Ant1news

Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού φέτος μελετά το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με βάση τιμές που συνελέγησαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, τονίζοντας ότι μέσω προσφορών και εκπτωτικών ενεργειών θα είναι φθηνότερο κατά 10% σε σχέση με το 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΕΛΚΑ, το μέσο τυπικό καλάθι του 2015 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται στα 45.80 ευρώ σχεδόν στην ίδια τιμή σε σχέση με το 2014, 45.63 ευρώ. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας κατά 14%, της ντομάτας κατά 11%, του πασχαλινού τσουρεκιού κατά 10%, της πατάτας και της μπύρας κατά 9%.

Συγκρατημένη αύξηση της τιμής του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, παρά τα προβλήματα της παραγωγής, αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του αρνιού τη Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2014 στα 6.4 ευρώ ανά κιλό, όταν η αύξηση της τιμής στην οποία θα διαθέσουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα τους φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 20%.

Το θέμα της τιμής των αμνοεριφίων εν όψει των εορτών του Πάσχα θα συζητήσουν κτηνοτρόφοι κι έμποροι στο παζάρι της Δράμας, την Πέμπτη. Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι κρεοπώλες, οι οποίοι έχουν ζητήσει, στην αποψινή τους συνέλευση, να παραστεί και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την εικόνα της αγοράς.