X

Σε διαφορετική γραμμή Κυβέρνηση και Ζωή

Οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την εισβολή αντιεξουσιαστών στην Βουλή. Την καταδίκασε το Μαξίμου, την υπερασπίστηκε η Πρόεδρος της Βουλής.

Ant1news



Μαζικές αντιδράσεις προκάλεσε η σημερινή εισβολή των αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, η οποία καταδικάστηκε από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι όμως και από την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που υπερασπίστηκε τους διαμαρτυρόμενους και επιτέθηκε στα ΜΜΕ.

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και συνέστησε ψυχραιμία.

Κόντρα στην καταδίκη της εισβολής από την κυβέρνηση, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έδωσε άκρως διαφορετική ερμηνεία για τα όσα συνέβησαν στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου  της Βουλής, γίνεται λόγος για διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τα ΜΜΕ και ότι δεν έγινε καμία εισβολή στη Βουλή. Αντίθετα, επισημαίνεται ότι «περίπου 15  πολίτες με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας».

Την εισβολή στο προαύλιο του κοινοβουλίου καταδίκασαν έντονα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης. «Αναρχικοί, με και χωρίς κουκούλες, εισέβαλαν στο προαύλιο της Βουλής. Η ανασφάλεια τείνει να γίνει γενικευμένη. Η κυβέρνηση που επαγγέλθηκε διάλογο με τους κουκουλοφόρους, τώρα δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε την ίδια τη Βουλή. Τους ρωτάμε ευθέως: Υπάρχει Κράτος ή καταργήθηκε και αυτό;», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, ενώ έκανε λόγο και για «άδειασμα» του Μεγάρου Μαξίμου από την Πρόεδρο της Βουλής.

«Την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση αποδοκιμάζει την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή, η Πρόεδρος της Βουλής αδειάζει το Μαξίμου, λέγοντας ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαδήλωσης διαμαρτυρίας. Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα αποσυντονισμού και παράλυσης του κράτους», πρόσθεσε σε ξεχωριστή δήλωσή του. 

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν κι άλλοι οι βουλευτές της ΝΔ. «Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. «Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη», τόνισε ο Νίκος Δένδιας, χαρακτηρίζοντας απίστευτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μία σύλληψη.

Από πλευράς του, ο βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «ξέφραγο αμπέλι» και επισήμανε ότι «είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο».

Το Ποτάμι μέσω του γραμματέα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Παναγιώτη Καρκατσούλη, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της έννομης τάξης, ενώ πηγές του κόμματος ζήτησαν τη μετακίνηση των θέσεων της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

«Τα σημερινά γεγονότα στη Βουλή, αλλά και η κατάληψη στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αλλού, δεν έχουν καμία σχέση με τη γνήσια διαμαρτυρία και πάλη του λαϊκού κινήματος» ανέφερε την ίδια ώρα το ΚΚΕ και επισήμανε ότι «όσοι αναγορεύουν αυτές τις ενέργειες σε “διαμαρτυρία”, παίζουν πολύ επικίνδυνα παιχνίδια».

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδίκασαν επίσης την εισβολή των αντιεξουσιαστών στη Βουλή. «Είναι απόλυτα αντιδημοκρατικές και ως εκ τούτου καταδικαστέες, ενέργειες σαν κι αυτή των αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν σήμερα στη Βουλή εν ονόματι της «προβολής» των όποιων αιτημάτων τους», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Το ΠΑΣΟΚ μέσω των Ιωάννη Δριβελέγκα και της Φώφης Γεννηματά ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, με αφορμή όσα συνέβησαν, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής.

«Η σημερινή ανοικτή σύγκρουση Κυβέρνησης και Προέδρου της Βουλής για τα γεγονότα που προκάλεσαν οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο επιβαρυντικό είναι για τη λειτουργία των θεσμών να έχει καταστεί η Πρόεδρος της Βουλής αυτόνομο κέντρο πολιτικής με προσωπική ατζέντα. Η ιδιότητα του Προέδρου της Βουλής δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως όχημα εσωκομματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως «η διαφωνία εντοπίζεται όμως μόνο στο γεγονός της εισβολής που η κυβέρνηση καταδικάζει, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη ειρηνική διαμαρτυρία Δυστυχώς και η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για  να κατευνάσει το "χώρο"».

«Στο μεταξύ ακάθεκτη η κα Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνει και την προεδρία όλων των επιτροπών θεωρώντας ότι δεν  υπάρχει βουλευτής άξιος να προεδρεύει ούτε της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ούτε της Επιτροπής για τις πολεμικές επανορθώσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα προεδρεύσει και της εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο προκειμένου να διασφαλίσει την επέκταση της διερεύνησης και στα όσα κάνει η σημερινή κυβέρνηση αποκλίνοντας από την ορθή κομματική γραμμή», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.