X

Η Ελλάδα ως «γέφυρα» με τη Ρωσία

Άρθρο στον ενημερωτικό ιστότοπο διπλωματικών θεμάτων ΤΗΕ ATLANTIC SENTINEL

Ant1news


Ο Αλέξης Τσίπρας, επέκρινε, την Τρίτη, τις κυρώσεις προς τη Ρωσία «ως ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά» και πρότεινε να καταστεί η Ελλάδα «γέφυρα» μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης, αναφέρει ο Nick Ottens σε άρθρο του στον ενημερωτικό ιστότοπο διπλωματικών θεμάτων  ΤΗΕ ATLANTIC SENTINEL με τίτλο «Tsipras Suggests Greece Could Serve as “Bridge” to Russia» .

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι μια εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε προς ρωσικό ΜΜΕ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις οι οποίες έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις αντανακλούν μια ιστορική σχέση μεταξύ δύο ορθόδοξων κρατών και θα μπορούσαν να εκληφθούν ως απειλή για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέλη του ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου έχουν προτείνει δημόσια ότι θα μπορούσαν να αναζητήσουν οικονομική στήριξη από τη Ρωσία εάν η υπόλοιπη Ευρώπη δεν παράσχει στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους ή χαλάρωση των όρων του σχεδίου διάσωσης.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία και δούμε ότι η Γερμανία παραμένει άκαμπτη και θέλει τη διάλυση της Ευρώπης τότε θα πρέπει να προβούμε στο σχέδιο Β» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι υπέρμαχος των στενότερων σχέσεων με τη Ρωσία και θεωρεί τον κ. Πούτιν ως έναν συντηρητικό κοινωνιστή ο οποίος αντιτίθεται στις καταστροφικές φιλελεύθερες επιδράσεις από τη Δύση.

Όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας είχε αντιταχθεί στη συμφωνία σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία η οποία προκάλεσε την επιδείνωση των σχέσεων Ανατολής-Δύσης.

Η Ρωσία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, καθώς οι εισαγωγές της ανήλθαν το 2013 στο 14%. Η Ελλάδα είναι επίσης εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στις αρχές της εβδομάδας ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες στον διαγωνισμό της Ελλάδας για υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Στρατηγικοί στόχοι της Ρωσίας έναντι της Ελλάδας είναι να επεκταθεί πέραν του μονοπωλίου που διαθέτει στην αγορά φυσικού αερίου και να βρει έναν σύμμαχο στην Ευρώπη για το μπλοκάρισμα των κυρώσεων.

Εάν η Ρωσία θέλει να επεκτείνει την ισχύ της στη Μεσόγειο τότε χρειάζεται την συναίνεση της Ελλάδας. Ακόμη και εάν βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία –καθώς ο κ. Πούτιν εμφανίζεται ότι έχει βρει έναν φίλο στο πρόσωπο του ολοένα πιο απρόβλεπτου και αντιδυτικού Προέδρου, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν- η Ρωσία θα μπορούσε να ανακοπεί από τις δυτικές δυνάμεις στο Αιγαίο Πέλαγος. Εάν και η Ελλάδα υποκύψει στην επιρροή της τότε η Μεσόγειος θα είναι ορθάνοιχτη γι’ αυτήν.