X

«Αποθήκη ψυχών» το Αστυνομικό Τμήμα της Κω

Σε ένα χώρο, όπου θα έπρεπε να κρατούνται έως 35 μετανάστες, σήμερα υπάρχουν 160.

Ant1news


Τριτοκοσμικές συνθήκες στην Ελλάδα του 2015. Στο ιταλικό κτίριο της δεκαετίας του ’30 στην Κω, όπου στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα, είναι στοιβαγμένοι 236 άνθρωποι, άλλοι στο προαύλιο και άλλοι στο εσωτερικό του. Κούτες στρωμένες στο πάτωμα, κουβέρτες ανάμεσα σε σκουπίδια, τουαλέτες υπό διάλυση και δυσοσμία.

Ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν άντεξε και λιποθύμησε. Την ίδια ημέρα μετανάστες συνεπλάκησαν έξω από το κτίριο για το ποιος θα προλάβει να μπει και να κοιμηθεί μέσα, αναφέρει δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Το περιστατικό ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους αστυνομικούς, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να μην παραλάβουν άλλους παράνομους μετανάστες, πέρα από τους 35 που χωράνε στο κρατητήριο του Α.Τ, όπου σήμερα υπάρχουν 160.



Οι μετανάστες παραδίδονται από τους λιμενικούς στην ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να τους χορηγηθεί βεβαίωση για παραμονή έξι μηνών στη χώρα -αν είναι Σύριοι- είτε να τους χορηγηθεί βεβαίωση που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν την Ελλάδα μέσα σε έναν μήνα. Η διαδικασία καταγραφής και έκδοσης των βεβαιώσεων διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο, κατά το οποίο κάπου πρέπει να κρατηθούν.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες έχει μπλοκάρει, όμως, τις υπηρεσίες του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. Μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 περίπου 3.900 παράνομοι μετανάστες έφτασαν σε Κω, Λέρο και Κάλυμνο ενώ  ολόκληρο το 2014  ήταν 7.500.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που βιώνουν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, ο οποίος θα τους δεχτεί την Μεγάλη Τρίτη, στο γραφείο του στη Λεωφόρο Κατεχάκη.