X

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα

Σήμερα αναχωρεί για τη Μόσχα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του και τον Πρόεδρο της χώρας.

Ant1news

Το απόγευμα αναχωρεί για τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Νίκο Κοτζιά, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Νάντια Βαλαβάνη.

Θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που επιχειρεί να προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως η εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς του Τουρισμού και της Ενέργειας θα απασχολήσουν τις συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σχετικά με το θέμα της ενέργειας είχαν τεθεί βάσεις στο ταξίδι του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπου είχε συζητηθεί η επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους.

Από το Κρεμλίνο έχει ήδη ανακοινωθεί ότι μετά το τέλος της συνάντησης Πούτιν – Τσίπρα έχει προγραμματιστεί η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

Άλλο φλέγον ζήτημα είναι αυτό της άρσης του εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να δώσει ένα «δείγμα καλής θέλησης» στην ελληνική πλευρά.

Το ουκρανικό ζήτημα, επίσης, αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, για το οποίο η Ελλάδα προτάσσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία έχει από πολλούς χαρακτηριστεί ως μία κίνηση για εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στο θέμα της οικονομίας, στην περίπτωση ρήξης με τους δανειστές. Όλα αυτά, την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι θεσμοί, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» στις μεταρρυθμίσεις που περιέχονται στη νέα λίστα Βαρουφάκη.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την επίσκεψη αυτή και την προσέγγιση που φαίνεται ότι επιχειρείται μεταξύ των δύο χωρών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου γίνεται λόγος για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», τα οποία έχουν ήδη διαψευστεί και από το Κρεμλίνο, ξεκαθαρίζοντας πως οι όποιες συμφωνίες υπογραφούν θα λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη είπε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit, όμως σε περίπτωση ρήξης η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί, εκτός των δανειστών, ενώ έφερε ως παραδείγματα χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής