X

Γκαμπριέλ Μιστράλ : Η Google τιμά την 126η επέτειο της γέννησής της

Στην Γκαμπριέλ Μιστράλ, την πρώτη λογοτέχνη της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.

Ant1news

Η Χιλιανή ποιήτρια Λουσία Γοδόι Αλκαγιάγα γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 126 χρόνια κι έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο Γκαμπριέλα Μιστράλ.  Διπλωμάτης, εκπαιδευτικός και φεμινίστρια, ήταν μερικοί από τους ρόλους που έπαιξε στη ζωή της, εκτός της ποιητικής της έφεσης.

Η Φύση, η προδοσία, η αγάπη, η θλίψη και η ανάκτηση, τα ταξίδια, η αγάπη της μάνας, η ταυτότητα της Λατινικής Αμερικής είναι τα θέματα που διαπραγματεύονταν τα ποιήματά της.

Άρχισε να γράφει σε νεαρή ηλικία, ως κόρη ποιητή και δασκάλου, που γνώρισε τον έρωτα. Η πρώτη της συλλογή ήταν «Οι σονέτες του θανάτου» (Sonetos de la muerte) η οποία γράφτηκε το 1915, στη μνήμη του αδικοχαμένου αγαπημένου της.

Στη συνέχεια τα πολυάριθμα ποιήματά της δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες. Το Ινστιτούτο της Ισπανίας στη Νέα Υόρκη τα συγκέντρωσε και τα δημοσίευσε το 1922, με τίτλο «Ερήμωση».

Η προσφορά της Μιστράλ ήταν μεγαλειώδης. Μάλιστα, ανέλαβε και το υπουργείο Παιδείας της χώρας της.

Εκτός του εκπαιδευτικού της έργου, διετέλεσε διπλωματικός υπάλληλος της Χιλής, ενώ διορίστηκε υπάλληλος της Κοινωνίας των Εθνών και των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1945 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για «τη λυρική της ποίηση, που έκαμε το όνομά της σύμβολο των ιδεαλιστικών τάσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής».

Πέθανε στις 2 Ιανουαρίου 1957 από καρκίνο στο πάγκρεας, σε ηλικία 68 ετών.