X

Ξεκίνησαν πάλι οι συζητήσεις του Athens Group

Εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων απο κυβερνητικά στελέχη, οι επαφές των τεχνοκρατών, ώρες πριν από το κρίσιμο EWG. Ποιά μέτρα είναι στο τραπέζι. Τι γίνεται με τον ΦΠΑ.

Ant1news

Λίγες μόνο ώρες μετά από την δέσμευση του Γιάνη Βαρουφάκη στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι, παράλληλα με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της στο διηνεκές, η Αθήνα θα συνδράμει ακόμη ουσιαστικότερα τις συζητήσεις με τους εταίρους, παρέχοντας το συντομότερο και με πληρότητα, τα στοιχεία που ζητούν οι δανειστές, προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, την απόδοση μέτρων και την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεων, ξεκίνησαν στην Αθήνα οι επαφές των εμπειρογνωμόνων των εταίρων με τους ομολόγους τους από την ελληνική πλευρά.

Υπό την ασφυκτική πίεση χρόνου και την στενότητα των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, στόχος της Κυβέρνησης, προς τον οποίο πιέζουν εδώ και εβδομάδες οι πιστωτές και εταίροι, είναι η επίσπευση των συζητήσεων και της παροχής πληροφοριών προς τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλησιάζει το ορόσημο της 20ης Απριλίου, δηλαδή της προθεσμίας ως την οποία πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι "οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ωριμάζουν", ενώ την ιδια ώρα εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε χρόνο, πετώντας το μπαλάκι στην Αθήνα αναφορικά με την εξέλιξη τους.

Τι συζητείται

Στο επίκεντρο των επαφών των τεχνοκρατών στην Αθήνα, που γίνεται – μετά από πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, ανά θεματική ενότητα, ώστε όλες οι πλευρές να είναι προετοιμασμένες – βρίσκονται ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2015 και οι τρόποι κάλυψης του.

Η ατζέντα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και μεταρρυθμίσεις που είναι αλληλένδετες με την πραγματική οικονομία και την ρευστότητα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, οι αλλαγές στο φορολογικό, η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, καθώς και οι παρεμβάσεις σε εργασιακά και Ασφαλιστικό. 

Το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, έχει διαψεύσει πληροφορίες ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε απο τον Γιάνη Βαρουφάκη περικοπές σε συντάξεις  και γενική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. 

Αύριο Euro Working Group

Η επανέναρξη των συνομιλιών του «Athens Group» έρχεται περίπου 24 ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group για την Ελλάδα, το οποίο θα γίνει σε δύο φάσεις, μία το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και μία το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.

Οι βοηθοί των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα βάλουν στο μικροσκόπιο την ελληνική οικονομία και την προτεινόμενη από τον Γιάνη Βαρουφάκη λίστα μεταρρυθμίσεων, στον απόηχο της συνάντησης Τσίπρα-Πούτιν στην Ρωσία και λίγες ώρες μετά από την δημοπρασία εντόκων γραμματίων στην οποία πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές 750 εκατομμύρια ευρώ που κατέχουν ξένοι επενδυτές και έχουν δηλώσει ότι δεν θα τα ανανεώσουν. 

Την Μ. Πέμπτη η δόση στο ΔΝΤ

Η δεύτερη συνεδρίαση του Euro Working Group, το πρωί της Πέμπτης, θα βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει την δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι για το οποίο υπήρξε δέσμευση από την πλευρά του Γιάνη Βαρουφάκη κατά την συνάντηση του την Κυριακή με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα αντιφατικά μηνύματα της Αθήνας

Όλα αυτά συμβαίνουν, εν μέσω αντιφατικών μηνυμάτων που στέλνουν στους εταίρους αρκετά κυβερνητικά στελέχη, αναφορικά με τις προθέσεις της Αθήνας τόσο για την συνέπεια της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της όσο και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της χώρας.

Ενδειτική είναι η δήλωση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί η δόση της Μ. Πέμπτης στο ΔΝΤ, κάτι για το οποίο όμως διαβεβαίωσε προχθές την Κριστίν Λαγκάρντ ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και η μεταστροφή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, σε ότι αφορά την συζήτηση με τους εταίρους για αλλαγές στον ΦΠΑ.

Τροφή σε σχόλια δίνουν και οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ό,τι αν δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η Ελλάδα θα αναζητήσει συμφωνίες, μεταξύ άλλων, με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ρωσία.

Όλες αυτές οι δηλώσεις έχουν δώσει λαβή για κριτική και στην αντιπολίτευση, με χαρακτηριστικότερη όλων ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για κυβερνητικό αλαλούμ, που διασύρει την χώρα διεθνώς.