X

Καλύφθηκε η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων

Το Δημόσιο πήρε το σύνολο του ποσού που του προσφέρθηκε, ώστε να πληρώσει αύριο την δόση στο ΔΝΤ και να πληρώσει έντοκα που λήγουν την Τρίτη του Πάσχα.

Ant1news

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων στην οποία προχώρησε ο ΟΔΔΗΧ, δίνοντας "ανάσα" ρευστότητας στο δημόσιο ταμείο και εξασφαλίζοντας πλήρως την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι των πιστωτών της.

Το Δημόσιο, είχε θέσει ως ελάχιστο στόχο την άντληση 875 εκατομμυρίων ευρώ, προσδοκώντας ωστόσο να συγκεντρώσει ποσό 1,4 δις, κάτι που το κατόρθωσε.

Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε σήμερα 1,138 δις ευρώ. Μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές που θα γίνουν δεκτές σε δεύτερο χρόνο, το σύνολο των εισπράξεων θα ανέβει στα 1,4 δις ευρώ.

Έτσι, θα απορροφηθεί το σύνολο των κεφαλαίων που προσφέρθηκαν, καλύπτοντας κατά 1,3 φορές το ζητούμενο ποσό, διατηρώντας απο πλευράς Δημοσίου την "παράδοση" της αποδοχής όλων των προσφερόμενων ποσών σε κάθε δημοπρασία απο τον Δεκέμβριο κι ύστερα.

Καθώς σε συντριπτικό ποσοστό η δημοπρασία αφορούσε "εσωτερική υπόθεση", δεδομένου ότι το μισό ποσό καλύφθηκε απο "ανανέωση" τίτλων που κατείχαν οι ελληνικές τράπεζες, το επιτόκιο διατηρήθηκε στο 2,97%, ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη ανάλογη δημοπρασία. 

Πάντως, το Δημόσιο, προφανώς και με την βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδας και της επένδυσης ταμειακών διαθεσίμων που έχουν καταθέσει σε αυτήν φορείς του Δημοσίου, πέρασε το κρίσιμο crash-test της σημερινής δημοπρασίας, απο την οποία απείχαν ξένοι επενδυτές που είχαν μετάσχει στην αντίστοιχη προ εξαμήνου δημοπρασία με αγορές τίτλων αξίας 750 εκατομμυρίων ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν την Τρίτη του Πάσχα.

Πέραν αυτών, με την σημερινή δημοπρασία το Δημόσιο διασφαλίζει και την πληρωμή αύριο της δόσης των 460 εκατομμυρίων ευρώ στοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο, την μοναδική για αυτόν τον μήνα.

Πλέον, μέσα στον Απρίλιο εκκρεμεί μόνο η λήξη εντόκων γραμματίων ύψους 1 δις ευρώ, στις 17 Απριλίου, που αναμένεται να καλυφθεί εύκολα, με "ρολάρισμα" ομολόγων απο τις ελληνικές τράπεζες που τα κατέχουν σχεδόν κατά 100%, σε νέα δημοπρασία την Τετάρτη του Πάσχα.