X

Euro Working Group: Πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα παρουσίασε η Ελλάδα

Επί τάπητος τα μέτρα και οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Αισιοδοξία ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ant1news

Αναλυτικά εξέτασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι τις προτάσεις της Ελλάδας στην συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, καθώς ξεκίνησε με καθυστέρηση στις 17.00 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ.

Στην συζήτηση για την Ελλάδα επί τάπητος τέθηκαν τα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους με στόχο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες βάση της συζήτησης αποτέλεσε η 26σελιδη λίστα με τα μέτρα που είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε και πρόσθετα συμπληρωματικά δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να έρθει πιο κοντά στις θέσεις των εταίρων και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις μερικής έστω συμφωνίας.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η Ελλάδα ανέβασε κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον λογαριασμό της 26σελιδης έκθεσης Βαρουφάκη, η οποία περιλάμβανε δημοσιονομικά μέτρα που η απόδοση τους μπορεί να φτάσει τα 6,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Αν και τα μέτρα δεν έγιναν ακόμη γνωστά, το κλίμα που μεταδίδεται είναι ότι στην ελληνική πλευρά ασκήθηκε πίεση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πίεσαν περαιτέρω την Ελλάδα να δεσμευτεί για υιοθέτηση άμεσα παρεμβάσεων σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ. 

Πάντως,  διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωναν αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας του Eurogroup, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Θεοχαράκης.

Όπως ανέφεραν σε αυτή τη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη εκτίμηση της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των ιδεών και των προτάσεων που έχει υποβάλει η Ελλάδα στο Eurogoup μέσω της επιστολής του υπουργού Οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε γενικές γραμμές η πρόοδος θεωρήθηκε ικανοποιητική, αν και όπως σημείωναν κύκλοι του Eurogroup πολλά πρέπει ακόμη να συμφωνηθούν. Η γενική εκτίμηση ωστόσο είναι ότι η τελική επίτευξη της συμφωνίας θα αναζητηθεί στη σύνοδο του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί σε δυο εβδομάδες στη Ρίγα της Λετονίας.

Ως τότε οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας και των θεσμικών εκπροσώπων των πιστωτών, κυρίως στις Βρυξέλλες αλλά και στην Αθήνα.

Πάντως, η μάχη κόντρα στον …εαυτό της και τα χρονόμετρα που μετρούν αντίστροφα ως τις 20, το πολύ ως τις 24 Απριλίου (άτυπο Eurogroup), αλλά και η βούληση για προώθηση μέτρων που θα οδηγήσουν σε μια, έστω κατ΄ αρχήν, συμφωνία με τους εταίρους, που θα «ανακουφίσει» αγορά και πολίτες από την έλλειψη ρευστότητας και θετικών προοπτικών, είναι τα ζητούμενα για την Κυβέρνηση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις οποίες οι ρυθμοί διαβουλεύσεων και εξελίξεων αναμένονται καταιγιστικοί.