X

Δεκάδες μετανάστες βρέθηκαν στις ακτές της Γαύδου

Στην πρωτεύουσα της Γαύδου μεταφέρονται οι δεκάδες παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν σε ακτή του νησιού.

Ant1news

Στο Καστρί, την πρωτεύουσα της ακριτικής Γαύδου, μεταφέρονται σταδιακά οι περίπου 140 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν το μεσημέρι σε βραχώδη ακτή στην παραλία Τρυπητή, στα νότια του νησιού.

Ωστόσο, το έργο της μεταφοράς τους ήταν δύσκολο, καθώς η απόσταση από την παραλία της Τρυπητής μέχρι το Καστρί είναι αρκετά μεγάλη και το μονοπάτι ανηφορικό, ενώ και οι μετανάστες ήταν εμφανώς εξαντλημένοι.

Η δημοτική Αρχή αλλά και οι κάτοικοι που αυτή την περίοδο είναι στο νησί, έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να προσφέρουν φιλοξενία στους μετανάστες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι.

Οι μετανάστες άμεσα εξετάζονται από τη νοσηλεύτρια που υπάρχει στην Γαύδο, για δε τη σίτισή τους φροντίζουν οι κάτοικοι. Οι μετανάστες θα βρουν το βράδυ στέγη στο δημοτικό σχολείο της Γαύδου μέχρι να αποφασιστεί πού και με τι μέσο θα μεταφερθούν, καθώς προς το παρόν υπάρχει, λόγω των ανέμων, αδυναμία προσέγγισης σκάφους.

Μετά από επικοινωνία της δημάρχου Γαύδου Ευαγγελίας Καλλίνικου με την αναπληρώτρια υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπήρξε δέσμευση πως θα σταλεί ελικόπτερο με εφόδια και σκηνές, προκειμένου να διαμείνουν οι μετανάστες.

Στο νησί έχει μεταφερθεί με σκάφος του λιμενικού δύναμη 11 αστυνομικών προκειμένου να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Επίσης πλωτό του λιμενικού μετέφερε στο νησί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ πραγματοποίησε από τη Γαύδο τρεις διακομιδές παράτυπων μεταναστών στα Σφακιά οι οποίοι έχρηζαν νοσοκομειακής περίθαλψης μεταξύ των οποίων και μίας εγκύου.

Να σημειωθεί, ότι εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, δεν μπορεί να προσεγγίσει μεγάλο σκάφος στο νησί.