X

Βαρουφάκης: Οι λύσεις των θεσμών δεν είναι ικανοποιητικές

Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα πέτυχαν όσο η επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και χαρακτήρισε την ΕΕ «ασύμμετρη ένωση».

Ant1news

Οι λύσεις των θεσμών δεν είναι ικανοποιητικές και χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμα, είπε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη (New Economic Thinking), στο Παρίσι.

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για βαθύτερες αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπλήρωσε πως η ΕΕ είναι μια "ασύμμετρη ένωση και σε κάποιο σημείο αυτές οι ενώσεις τελικά καταρρέουν".

Πρόσθεσε πως οι θεσμοί που έχουν δημιουργήσει αυτή την ασύμμετρη ένωση πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και υπογράμμισε πως οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί λειτουργούν σαν τράπεζες και προσποιούνται ότι δεν γνώριζαν ότι η κρίση έρχεται.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις είπε οτι στην Ελλάδα πέτυχαν "όσο η επιστροφή της δημοκρατίας στο Ιράκ".

«Όταν οι Έλληνες ακούν την λέξη "μεταρρύθμιση" σκέφτονται ότι θα κοπούν οι συντάξεις και θα αυξηθούν οι φόροι, συμπλήρωσε.

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι «υπήρχε μια μακρά περίοδος μεγάλων αλλαγών ή καλύτερα παράλογου πλουτισμού».

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπό αυτό το πλαίσιο μπορούμε να πούμε ότι πήραμε το μάθημά μας οικονομικής ιστορίας και μπορούμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα. Μπορώ να απαντήσω αμέσως: Οχι δεν πήραμε το μάθημά μας. Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «για  να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα αξιόπιστο επενδυτικό πρόγραμμα και μία ουσιαστική συζήτηση για το θέμα του χρέους». «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η επόμενη δόση του δανείου» συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις περι εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ σημείωσε ότι «το γεγονός ότι καμία χώρα δεν θα έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ όπως σχεδιάστηκε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποχωρήσει, αλλά αντίθετα θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός της ΕΕ.»

Αναφερόμενος στην ΕΚΤ είπε ότι «έχουμε μία τραπεζική ένωση στην οποία η αρμόδια αρχή απαγορεύει στις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα γιατί θεωρούνται ριψοκίνδυνα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο όταν τα κράτη καλούνται να σώσουν τις τράπεζες».