X

Cosco: Θέλουμε το λιμάνι του Πειραιά, δεν αλλάζουμε πλάνα σε Grexit

Τα στρατηγικά πλάνα του κινεζικού κολοσσού αποκάλυψε ο Κάπτεν Φου σε συνέντευξή του στο Der Spiegel.

Ant1news

Το μεγάλο αφεντικό της Cosco, Φου Τσενγκ Κούι (ή απλά Κάπτεν Φου), παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Der Spiegel, αποκαλύπτοντας πως ο κινεζικός κολοσσός θεωρεί στρατηγικό κόμβο το λιμάνι του Πειραιά και πως τα σχέδια του δεν πρόκειται να αλλάξουν ακόμη και στο απίθανο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Έχει αλλάξει 4 φορές η Κυβέρνηση από τότε που ήρθα στην Ελλάδα», θυμάται ο Φου. «Όλες τους είχαν να πουν πολλά λόγια. Αλλά τι μετράει τελικά; Οι πράξεις μετρούν. Οι πράξεις! Μόνο οι πράξεις!»

Αναγνωρίζει πως υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην Ελλάδα εξαιτίας της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λιμενεργατών είχαν κατέβει σε απεργία διαρκείας, απαιτώντας «Cosco Go Home». Στελέχη της αντιπολίτευσης, που πριν από μερικά χρόνια στέκονταν στο πλευρό των λιμενεργατών, είναι τώρα μέλη της Κυβέρνησης.

Ο Κάπτεν Φου, όπως είναι γνωστός ο Φου Τσενγκ Κούι, δεν παραξενεύεται. «Δούλεψα 15 χρόνια στη Νάπολη και εκεί επίσης είχαν πραγματοποιηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις. Είμαι σοσιαλιστής. Μπορώ να καταλάβω απολύτως τους εργάτες, αλλά δυστυχώς εκείνοι δεν μπορούσαν στην αρχή να καταλάβουν εμάς».

Εμείς τους διαβεβαιώσαμε, λέει ο κ. Φου, πως αυτή η εταιρεία «είναι δική τους». Ήρθαμε στην Ελλάδα, συνεχίζει, με επτά μάνατζερς και μέχρι σήμερα δεν έχουμε στείλει ούτε ένα ευρώ πίσω στην Κίνα, έχουμε επενδύσει σε έργα στο λιμάνι του Πειραιά.

Περισσότεροι από 1.200 Έλληνες εργάζονται για λογαριασμό της Cosco. Ο Φου υποστηρίζει πως η κινεζική εταιρεία σέβεται τους εργαζομένους της, τονίζοντας πως είναι υπέρμαχος της σκληρής δουλειάς. «Οι συνδικαλιστές υπόσχονταν μεγαλύτερες αποδοχές και λιγότερη δουλειά», ισχυρίζεται. «Πώς είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο. Εάν θες υψηλότερες απολαβές τότε πρέπει να εργαστείς σκληρότερα. Όχι να αράξεις στην παραλία και να πίνεις μπύρες. Πρέπει να μάθουν από τους Γερμανούς».

Κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο Φου επισημαίνει πως ακόμη και ενδεχόμενο Grexit δε θα είναι μεγάλη καταστροφή για την εταιρεία, ενώ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση του πλάνου της Cosco: «Όπως και να έχεις εμείς τον θέλουμε τον Πειραιά». Είναι δύσκολο να έχουμε μία καθαρή εικόνα αναφορικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, σημειώνει και καταλήγει λέγοντας πως «μπορούμε να περιμένουμε».