X

«Βόμβες» από Βερολίνο και Λαγκάρντ για τη διαπραγμάτευση

Η λίστα Βαρουφάκη παραμένει ελλιπής, το μήνυμα του Βερολίνου. Αμφιβολίες για το αν θα γίνουν όσα συζήτησε με τον Γιάνη Βαρουφάκη εκφράζει η Λαγκάρντ.

Ant1news



Νέες «τορπίλες» από το Βερολίνο και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δυναμιτίζουν εκ νέου το κλίμα όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Γερμανία φρόντισε σήμερα να καταστήσει σαφές ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στη διαπραγμάτευση, κάνοντας λόγο για κάποια πρόοδο στη συνεργασία με τους θεσμούς. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα που έχει -προφανώς- στόχο να αποδομήσει την εικόνα που καλλιεργείται όχι μόνο από Έλληνες, αλλά κι από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι μετά το 26σέλιδο υπόμνημα Βαρουφάκη υπάρχει ουσιαστική πρόοδος και σύγκληση.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί της ουσίας υποστήριξε πως η λίστα Βαρουφάκη παραμένει ελλιπής και εν πολλοίς απροσδιόριστη, και είναι χαρακτηριστική η φράση της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «πρέπει να γίνει πολλή διαπραγματευτική δουλειά, μέχρι να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία» ώστε να συζητηθούν οι όροι του ελληνικού προγράμματος στις 24 Απριλίου.

Το Βερολίνο, μάλιστα, «είδε» με ανακούφιση την πληρωμή της δόσης της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με την εκπρόσωπο της Καγκελαρίας να την χαρακτηρίζει ως «θετικό σημάδι».

«Ρουκέτες» εκτόξευσε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν όσα συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Σε ερώτηση σχετικά με την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ από την Ελλάδα, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών της είπε στην συνάντησή τους, πως η πληρωμή θα γίνει και έγινε. «Αυτό είναι καλό», είπε, πρόσθεσε ωστόσο πως «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι να εφαρμοστεί επίσης η υπόλοιπη συζήτησή μας, δηλαδή να ενεργοποιήσουμε και να επιταχύνουμε το διάλογο, τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της σύμβασης που έχουν με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να αλλάξει, ενώ τόνισε την άμεση ανάγκη για την υλοποίηση βαθιών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.