X

Σε παράταση οδεύουν οι διαπραγματεύσεις εν μέσω «πυρών» Λαγκάρντ

Σε παράταση των διαπραγματεύσεων για τις 29 Απριλίου στηρίζεται το «plan b» για συμφωνία. Βολές Λαγκάρντ κατά Βαρουφάκη.

Ant1news

Εξοφλήθηκε η δόση των 450 εκατ. στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, ωστόσο, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν σταμάτησαν εκεί. Ο χρόνος ήδη άρχισε να μετρά αντίστροφα για τις 12 Μαΐου, οπότε και θα πρέπει να αποπληρωθούν 747 εκατ. στο ΔΝΤ και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ αφήνει αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν ξέρω εάν θα κάνει αυτά που συμφωνήσαμε» είπε η κ.Λαγκάρντ τη Μεγάλη Παρασκευή και συμπλήρωσε: «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι να εφαρμοστεί επίσης η υπόλοιπη συζήτησή μας, δηλαδή να ενεργοποιήσουμε και να επιταχύνουμε το διάλογο, τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της σύμβασης που έχουν με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Ο στόχος της 12ης Μαΐου αποτελεί και ένα «crash test» των ταμειακών διαθέσιμων του κράτους, με κυβερνητικές πηγές να υπολογίζουν ότι τα χρήματα που μπορούν να συγκεντρωθούν, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Απριλίου και ενδεχομένως και μέρος του Μαΐου, φτάνουν στα 4 δις.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν είναι ούτε δεδομένα, ούτε άμεσα διαθέσιμα. Πρόκειται για κονδύλια που βρίσκονται σε λογαριασμούς φορέων του Δημοσίου, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να μην μπορεί να διατεθεί λόγω «νομικών κανόνων».

Ανάγκη για συμφωνία

Παραμένει η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές από μια συμφωνία, που θα δώσει «βαθιές ανάσες» στην χώρα μας.

Ενώ η Κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα επόμενα 24ώρα, το αργότερο από την Τρίτη του Πάσχα θα ξεκινήσουν οι τηλεδιασκέψεις και οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με απώτερο στόχο, μετά από ένα 10ήμερο,  να ανάψει ένα - έστω μερικό – «πράσινο φως» στο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου, όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι, που δεν «βλέπουν» συμφωνία ως τότε, καταστρώνουν εναλλακτικό σχέδιο, ένα Plan B, για έκτακτο Eurogroup στις 29 Απριλίου,  εφόσον δεν έχει ευοδωθεί ως τότε η διαπραγμάτευση.

Τα "αγκάθια" της διαπραγμάτευσης

Οι εταίροι και δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν αφόρητα για να «σπάσουν» οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης, σε ότι αφορά εργασιακά, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και ΦΠΑ, ενώ η ελληνική πλευρά αντιστέκεται, ρίχνοντας στο τραπέζι, πέραν της λίστας Βαρουφάκη με μεταρρυθμίσεις 6,1 δις, ισοδύναμα μέτρα επιπλέον απόδοσης 1 δις ευρώ.

Εν μέσω πληθώρας δημοσιευμάτων που επαναφέρουν τα σενάρια για Grexit τον Μάιο, αλλά και της συντήρησης τους από την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτήρισε ως «καταστροφή για την Ελλάδα» τέτοια εξέλιξη, μαίνεται ένα δραματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, με άξονα την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και του Δημοσίου, που αποτελεί ατού ή αδύναμο σημείο, ανάλογα από ποια πλευρά του τραπεζιού κάθονται οι δανειστές και η Κυβέρνηση.

Είναι ενδεικτική η αποκάλυψη που έκανε χθες ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι έχει στα χέρια του στοιχεία από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου που δείχνουν ότι πιθανώς η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τις επόμενες εβδομάδες.

Αισιοδοξία Βαρουφάκη - Ζητά τμηματική συμφωνία

Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε από το Παρίσι, την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία ως τις 24 Απριλίου, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους για την στάση που θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες η Αθήνα, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για κάθε είδους συμβιβασμό, όμως όχι για μια άτακτη υποχώρηση.

Τις τελευταίες ημέρες, η Αθήνα προσπαθεί να πείσει τους εταίρους για την τμηματική καταβολή δόσεων, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις και να πάρει «ανάσα» το Δημόσιο Ταμείο και παράλληλα να μπορέσει να καλύψει πλήρως τις υποχρεώσεις του Κράτους τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς τους δανειστές της.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, εξέφρασε δημοσίως χθες την δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που γίνονται οι διαπραγματεύσεις και την επιμονή των δανειστών να υπάρξει συμφωνία εφ΄ όλης της ύλης κι ύστερα να ξεκινήσει η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και να «ανάψει» πράσινο φως για εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τμηματική ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και ανάλογη εκταμίευση δόσης, δηλαδή να εξετάζουν κυβέρνηση και δανειστές κάθε ενότητα ξεχωριστά πχ. τα φορολογικά, όταν συμφωνούν σε αυτά να εκταμιεύεται ένα ανάλογο μέρος της δόσης και μετά να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για άλλο πεδίο μεταρρυθμίσεων πχ. τα εργασιακά.

Πρόκειται πάντως για τακτική που απορρίπτουν οι Βρυξέλλες, τόσο για να πιέσουν την Κυβέρνηση όσο και διότι έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι φοβούνται πως με μερική εκταμίευση δόσης, η Αθήνα θα «χαλαρώσει» και δεν θα επιδείξει προθυμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και σε άλλα πεδία.