X

Μηνύματα… απογοήτευσης στην Αθήνα πριν το 10ήμερο «θρίλερ»

Στις 24 Απριλίου το κρίσιμο Eurogroup με τις δύο πλευρές να επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» τους και τα δημοσιεύματα να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά».

Ant1news

«Δεκαήμερο – φωτιά» αναμένεται να είναι το επόμενο, μέχρι την 24η Απριλίου, οπότε θα συνέλθει το Eurogroup, στο οποίο η Ελλάδα σκοπεύει να εξασφαλίσει συμφωνία με τους δανειστές, κατ’ επέκταση και ρευστότητα.

Την αισιοδοξία της Αθήνας όμως, που παρά τις επιμονές σε «κόκκινες γραμμές» σχετικά με θέματα όπως το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, την αύξηση  του ΦΠΑ και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης, δεν συμμερίζονται και τόσο οι εταίροι κι ακόμα περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ.

Οι προειδοποιήσεις έρχονται σωρηδόν τις τελευταίες μέρες , τόσο από την Ευρώπη, όσο και από το ΔΝΤ και στέλνουν ένα και μόνο μήνυμα: την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Τα δημοσιεύματα, παράλληλα, των διεθνών ΜΜΕ, «ρίχνουν λάδι στη φωτιά», ακόμα και στις περιπτώσεις που διαψεύδονται. Όπως αυτό της Κυριακάτικης FAZ, που έκανε λόγο για «σοκ και απογοήτευση από την έλλειψη πρωτοβουλία της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις». Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να το διαψεύσει.

«Ακόμη κι αν επιβιώσει τους επόμενους τρεις μήνες, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ίσως να ‘έκαψε’ την καλύτερη ευκαιρία της για μακροπρόθεσμη συμφωνία για το χρέος, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της ευρωζώνης, τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο την υποστήριξή τους», έγραφε χθες το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η καλύτερη ευκαιρία έχει χαθεί εξαιτίας των χειρισμών Τσίπρα- Βαρουφάκη και προτείνει ως καλύτερες επιλογές ένα δημοψήφισμα ή αλλαγή κυβερνητικού εταίρου.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει συντρίψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των εταίρων, που οι λύσεις που θα μπορούσαν να προσφερθούν πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα είναι απρόσιτες, ανέφερε το Reuters.

Με δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί στο 175% της οικονομικής παραγωγής και μία οικονομία που πασχίζει να βγει από μία ύφεση 6 χρόνων, η Αθήνα χρειάζεται όλη την καλή διάθεση .

Η Κυβέρνηση επιμένει ότι υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, κατανόησης και ουσιαστική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους κι ότι αυτό θα φανεί σύντομα διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, ενώ επιχειρεί -  και φαίνεται πως οι δανειστές της κάνουν το χατίρι, μήπως και διά αυτού του τρόπου υπάρξουν βήματα προς τα μπροστά - να «σπάσει» τα προαπαιτούμενα σε τομείς, να εξετάζονται μέτρα και μεταρρυθμίσεις κατά ομάδες και όποτε κλείνει ένας κύκλος, να εκταμιεύεται ένα μέρος των καθυστερούμενων δόσεων από τους δανειστές προς την Ελλάδα, προσφέροντας της διεξόδους ρευστότητας κι επιτρέποντας της να καλύπτει χωρίς «αλχημείες» τις υποχρεώσεις του Δημοσίου.

Το κυβερνητικό σχέδιο είναι τα πεδία με τα σκληρά μέτρα, εκεί όπου οι δανειστές επιμένουν και πιέζουν περισσότερο, όπως το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά να πάνε πιο πίσω, ουσιαστικά να αποτελέσουν αντικείμενο της μεγάλης διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού, που αφορά το πρόγραμμα της περιόδου από τον Ιούνιο κι ύστερα.

Ως αντίβαρο και προκειμένου να πείσει τους πιστωτές και εταίρους για τις διαθέσεις της να πάρει μέτρα, να υλοποιήσει δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις, η Κυβέρνηση ετοιμάζει ένα φορολογικό νομοσχέδιο εξπρές, με παρεμβάσεις, μέσω των οποίων ευελπιστεί να περάσει τον «πρώτο κάβο» και να κερδίσει χρόνο, αλλά κυρίως αξιοπιστία έναντι των εταίρων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και μια πρώτη υπο-δόση.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκινά από την Τρίτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, που περισσότερο θα θυμίζει «μαραθώνιο ταχύτητας». Σε αυτόν κατ΄ ουσίαν θα τεθούν «όλα από την αρχή», σε μια συζήτηση «tabula rasa» (σημ: άγραφο χαρτί), όπου θα κριθούν οι επιμονές για μέτρα και οι κόκκινες γραμμές από κάθε πλευρά, μέσα στον ασφυκτικό κλοιό χρόνου ως το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου.